اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  اصفهان

صنایع دستی، در انتظار نسخه‌های نجات‌بخش

رئیس اتحادیه شرکت‌های تعاونی صنایع دستی اصفهان معتقد است: آینده هنرِ دست اهالی اصفهان در سایه کاربردی کردن آن است.

صنایع دستی، در انتظار نسخه‌های نجات‌بخش

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، وقتی از صنایع دستی یاد می‌شود فکرها بلافاصله راهی نصف جهان می‌شود.

شهرخلاق و جهانی صنایع‌دستی که گردشگران خارجی و داخلی با اشتیاق به این دیار کهن سفر می‌کنند و در بازدید از  آن خریدارِ سوغاتی‌های ماندگار به‌عنوان یادگاری می‌شوند، اما  اینک در این روزهایِ گرم خرداد با فرا رسیدن  هفته صنایع دستی، اصفهان و هنرمندانش ایام  پُر رونقی را می‌گذرانند و امید دارند روزگارِ توجه به هنرِدستان مردمانِ این سرزمین  فقط به این هفته بسنده نشود.

 

نمایشِ‌ هنر ایرانی در باغ‌ موزه چهلستون اصفهان

باغِ ۶۷ هزار متر مربعی چهلستون اصفهان که خود جلوه‌گاه‌ هنر ایرانی است، هفته گذشته میزبان هنرمندان صنایع‌دستی از ۳۱ استان کشور بود که در ۱۰۵ غرفه آثار دست هنرمندان ایران زمین مانند خاتم کاری، فیروزه‌کوبی، مس‌کاری، میناکاری، قلمزنی، قلمکاری، معرق، منبت، سوزن و خامه‌دوزی، قفل و چاقو سازی،گلیم، پته، کپو و گلیمچه بافی هم برای تماشا و هم برای فروش ارائه شد و با بلیت رایگان تا ۲۶ خرداد از ساعت ۹تا ۱۳ و ۱۶ تا ۲۱  پذیرای علاقه مندان بود.

  کارشناس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان گفت: در  ۷۲ غرفه آثار صنایع دستی برای عرضه و بقیه به  تولید زنده هنرهای سنتی مناطق مختلف کشورمان اختصاص یافت.

هاجر محمد شریفی اضافه کرد: در این نمایشگاه آثار صنایع‌دستی اصفهان و شیراز شهر‌‌های جهانی صنایع دستی، لالجین شهر جهانی سفال، تبریز شهر جهانی فرش، مشهد شهر جهانی گوهر‌سنگ، سیرجان شهر جهانی گلیم، مریوان شهر جهانی کلاش و میبد شعر جهانی زیلو به نمایش گذاشته شد.

به گفته وی همچنین در  نمایشگاه صنایع‌دستی، هنر اهالی آباده شهر جهانی منبت، زنجان شهر جهانی ملیله، ملایر شهر جهانی مبلمان منبت، خراشاد روستای جهانی توبافی، قاسم آباد روستای جهانی چادر شب، کلپورگان روستای جهانی سفال، شهرضا شهر ملی سفال، گلپایگان شهر ملی منبت و مهرگرد روستای ملی بافته‌های داری  معرفی و عرضه شد.

 

 

نمایشگاه صنایع دستی؛ تجلی گاه زنجیره ای از هنرها

معاون صنایع‌ دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در حاشیه برپایی نمایشگاه ملی صنایع دستی در اصفهان  این  نمایشگاه را تجلی زنجیره‌ای از فعالیت‌ها دانسته و گفته است:  نمایشگاه و بازارچه ایجاد شده در باغ موزه چهل‌ستون  از نظر کمی که همه هنرمندان استان‌ها حاضرند و چه از نظر کیفی که آثار فاخر اصیل این هنرمندان به تماشا و عرضه گذاشته شده  تماشایی است.

مریم جلالی برپایی این نمایشگاه در باغ موزه چهل‌ستون، این اثر تاریخی ثبت جهانی، را تلفیق دو هنر صنعت دستی و میراث تاریخی به عنوان هویت کشورمان معرفی کرده‌ است.

با بازدیدکنندگان نمایشگاه هم به گفتگو می نشینم.آنها هم از فضای باغ موزه و هم آثار ارائه شده به وجد آمده اند. زهرا بانوی پنجاه ساله اصفهانی نمایشگاه را عالی ارزیابی می‌کند و می‌گوید: امروز در بازدید از نمایشگاه به اصفهانی بودنم افتخار کردم؛ غرفه‌ها جذاب بود و آثار ارائه شده هم متنوع.

بازدید کننده دیگر هم که جوانی ۳۰ساله است؛ می‌گوید احساس می‌کنم  به تمام شهرهای ایران سفر کردم صنایع دستی که تا به حال ندیده‌ام امروز نظاره‌گرش بودم هنرهایِ‌دستی که مشخص است برای خلق آن روزها و شب‌ها زمان صرف شده.

 یکی دیگر از بازدیدکنندگان هم با  ابراز خرسندی از تماشای غرفه‌های این نمایشگاه از گرانی آثار صنایع دستی و قیمت بالای آن گله کرد.

 

میدان امام(ره)، بزرگترین مرکز عرضه صنایع دستی کشور 

 میدان امام (ره) اصفهان، نخستین اثر ایرانی ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو است که بازارهای منتهی به آن یکی از بزرگترین بازار‌های تاریخی جهان است که امروز محل فروش بهترین و زیباترین صنایع‌دستى است. در بازار‌های اطراف میدان امام  از جمله شیخ لطف الله، قیصریه، چهارسو مقصود و مسگر‌ها هنرمندان در کارگاه خود مشغول کارند و هرازگاهی کوبش چکش‌ها بر ورقه‌های کوچک و بزرگ مسی، حضور در بازار را برای بازدیدکنندگان شیرین می‌کند.

 مغازه دار که پیرمرد حدودا شصت و چند ساله است، می‌گوید: این هنر اصیل اصفهان با همه فراز و نشیب‌هایش همچنان  برو‌و‌بیایی دارد هر چند حالا با افزایش قیمت مواد اولیه کمی فروش هنرمندانش کم شده است.

غرفه‌های صنایع دستیِ گرداگردِ میدان را هم رصد می‌کنم؛ مسافران خریدارِ هنرِ نصف جهان و تماشاگرِ ذوق و سلیقه بی نظیر هنرمندان اصفهانی شده‌اند. در یکی از این غرفه‌ها، تابلو‌های مینیاتور، پارچه‌های رنگارنگ قلمکار، نگارگری و خاتم‌کاری، قلمزنی، میناکاری‌های بی نظیر و فیروزه‌کوبی‌های درخشان عرضه شده و گردشگران چه داخلی و چه خارجی در چند‌و‌چون این صنایع دستی و قیمت آن‌اند.

گر چه برخی از خریداران و همچنین دوستداران هنر ایران زمین از فروش جنس چینی در این بازار ابراز نگرانی می‌کنند اما مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان تاکید دارد: عرضه صنایع دستی کشور چین در میدان  امام  صحت ندارد و این موضوع را رد می‌کنیم.

به گفته علیرضا ایزدی  صنایع دستی عرضه‌شده در میدان تاریخی نقش جهان، همه از تولیدات همین خطه است و تنها در مورد سنگ‌های قیمتی احتمال فروش اشیای چینی یا دیگر کشورها وجود دارد.

 

 

صنایع دستی اصفهان، همیشه بهار می ماند؟

شهر صنعتگران ماهر که سال ۲۰۱۴ به‌عنوان شهر بین المللی جهان در صنایع دستی و هنر‌های سنتی مطرح شد و ۶۰ تا ۷۰ درصدِ صنایع‌دستی کشور را تولید می‌کند رونق و حیاتش در گرو توجه به هنرمندان، نیاز بازار و  همچنین توسعه صادرات است.

  صنایع دستی این روز‌ها بیش از گذشته در انتظار نسخه‌های نجات‌بخش برای داشتن آینده‌ای روشن است. رئیس اتحادیه شرکت‌های تعاونی صنایع‌دستی اصفهان معتقد است: آینده هنرِ دست اهالی اصفهان در سایه کاربردی کردن آن است.

 غلامعلی فیض اللهی که خود از هنرمندان شاخص اصفهان در رشته میناکاری است می‌گوید: رونق صنایع دستی در دوره صفویه به همین دلیل بوده و اکنون هم شناخت بازار‌های هدف، نیاز سنجی، اقلیم شناسی و تولید هنر با توجه به شناخت سلیقه مشتریان ضروری است.

وی تاکید دارد: تولید صنایع دستی برای گردشگران خارجی و صادرات با تولید برای داخل کشور متفاوت است و بایستی با تاسیس یک پژوهشکده نیاز و علایق کشور‌های مختلف به صنایع دستی را شناسایی کرد.

  راه اندازی گمرک تخصصی صنایع دستی که سال گذشته در میز صادرات صنایع‌دستی تصویب شد  اولین گام در این مسیر است. در این‌زمینه تاج رئیس اتحادیه تولیدکنندگان صنایع‌دستی استان اصفهان معتقد است: ارزیابان گمرک باید شناخت درستی از صنایع‌دستی داشته باشند و مهمتر اینکه قوانین موجود درخصوص صادرات و واردات صنایع دستی باید اصلاح و به‌روز شود تا به صادرات صنایع دستی کمک  شود.

وی پیشنهاد داد: لازم است در گمرک برای هنرمندانی که به صورت خُرد در حوزه صادرات صنایع‌دستی فعال‌اند یا مسافرانی که صنایع دستی خریداری و ارسال می‌کنند، تمهیداتی در نظر گرفته شود که به راحتی بتوانند محصولات خود را بفروشند.

   بازاریابیِ موفقِ دیجیتالی هم در رونق صنایع‌دستی موثر است اما به گفته کارشناسان باید مبتنی بر تدوین برنامه مناسب برای حضور موفق صنایع‌دستی در فضای مجازی، تقویت زیرساخت‌های فروش آنلاین و ایجاد اتوماسیون اداری است.

    رئیس اتحادیه شرکت‌های تعاونی صنایع‌دستی اصفهان در بخش فراملی صنایع  دستی پیشنهاد می‌کند: دولت در عرصه بین‌الملل باید خانه‌های فرهنگی را در کشور‌های مختلف راه‌اندازی و  هنرمندان را رایگان به این نمایشگاه‌ها دعوت کند.

شاه میرزایی، صادرکننده و کارشناس اتحادیه صنایع دستی اصفهان هم که در نمایشگاه‌های مختلف بین‌المللی حضور داشته  از دولت می‌خواهد در سفارتخانه‌ها غرفه‌هایی برای معرفی و فروش صنایع دستی ایران راه اندازی کند.

محمد بینوا  هنرمند کاشانی  نیز با تاکید بر بازبینی در زمینه نحوه برپایی نمایشگاه‌های صنایع دستی گفت: در نمایشگاه‌ها کنارهنرمندان، تولید کنندگان مواد اولیه، بازاریابان، دانش‌آموختگان دانشگاهی و کارشناسان  تبلیغات و ارتباطات شرکت کنند تا بتوان با تعامل با یکدیگر آینده بهتری را برای صنایع‌دستی رقم زد.

در مجموع  برای حفظ جایگاه صنایع دستی  باید این هنر دیرین و با ارزش را  با فناوری‌های جدید عجین کرد و جایگاهش را در زندگی امروزی مشخص نمود برای رسیدن به این هدف بایستی جامعه دانشگاهی و علمی کشور هم به این سوالات پاسخ دهند که بازار‌‌جدید صنایع دستی چیست؟ چه محصولاتی می‌تواند تولید شود؟ چه معرفی از این صنایع به مردم کشور و جهان می‌توان داشت؟ چه کاربرد‌هایی می‌توانند در زندگی روزمره ما داشته باشند؟

‌‌‌‌‌پایان پیام/۳۸۱۳

 

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول