اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

اقتصادی  /  کشاورزی و امور دام

ایجاد 670 هزار شغل در روستاها و مناطق عشایری با 80 هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری

معاون توسعه روستایی و مناطق محروم رئیس‌جمهور گفت: در دو سال گذشته 670 هزار شغل با سرمایه‌گذاری 80 هزار میلیارد تومان، در ‌مناطق عشایری و روستاهای کشور ایجاد شده است.

ایجاد 670 هزار شغل در روستاها و مناطق عشایری با 80 هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، امیرحسین مدنی امروز در نشست خبری به مناسبت هفته روستا و برگزاری نمایشگاه عرضه محصولات روستایی و عشایری کشور، اظهار داشت: 25 درصد جمعیت کشور در پهنه قابل توجهی از روستاها ساکن هستند که سهم آنها از تولید مواد غذایی و امنیت غذایی حدود 70 درصد است.

معاون توسعه روستایی و مناطق محروم رئیس‌جمهور اظهار داشت: طی دو سال گذشته حدود 80 هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در روستاهای کشور انجام شده و از این محل 670 هزار شغل در روستاها و مناطق عشایری ایجاد شده است که این مشاغل از طریق سامانه رصد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی قابل پیگیری و رویت است.

مدنی همچنین گفت:‌ در راستای نهضت احیای واحدهای راکد و نیمه تعطیل، 900 واحد تولیدی در نواحی روستایی به چرخه تولید بازگردانده شد تا به تولید در مناطق روستایی کمک کند.

وی با بیان اینکه یکی از مشکلات روستاها بحث بازاررسانی محصول و حذف واسطه‌ها است، گفت: در این زمینه طرحی تدوین شده که 500 بازار برای محصولات روستایی در مسیرهای پرتردد و گردشگری ایجاد شود و هدف آن حذف واسطه‌ها و رساندن محصولات با کیفیت بالاتر و قیمت مناسب‌تر به دست مصرف‌کننده است.

معاون توسعه روستایی و مناطق محروم رئیس‌جمهور  با بیان اینکه 15 مهرماه روز ملی روستا نامگذاری شده است، اظهار داشت: نمایشگاه روستا آباد از 12 تا 18 مهرماه در محل مصلای امام خمینی(ره) با یک‌هزار غرفه به عرضه محصولات روستایی و عشایری می‌پردازد و در این زمینه 4 هزار از فعالان روستایی حضور خواهند داشت.

مدنی اضافه کرد: 30 هزار پروژه عمرانی در مناطق روستایی در این مدت اجرا شده که نقش مهمی در ماندگاری مردم در روستا و افزایش درآمد آنها ایفا می‌کند.

امیرحسین مدنی امروز در نشست خبری به مناسبت برگزاری نمایشگاه روستا آباد و هفته گرامیداشت روستا در مورد دلایل مهاجرت روستائیان گفت: کار مطالعاتی در مورد دلایل مهاجرت روستائیان انجام شده که این مطالعه تا سال 1400 را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ نشان می‌دهد و اینکه چرا مهاجرت از روستا به شهر و همچنین مهاجرت معکوس از شهر به روستا صورت می‌گیرد.

وی گفت: عمده دلایل مهاجرت روستائیان به خاطر مسائل فرهنگی و نوع نگاه ما به‌ویژه رسانه‌ها و تصویری که از روستا ارائه می‌کنند، بوده است. به عنوان مثال سریالی در انگلستان با عنوان پزشک دهکده پخش می‌شود که فضای روستا را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به خوبی نشان می‌دهد و در اکثر فیلم‌ها نشان می‌دهد که بزرگان کشور از روستا برخاسته‌اند و در این سریال‌ها غیر از درشکه و لباس‌های فاخر و خانه‌های زیبا چیزی نمی‌بینید. اما نگاه ما به روستا متفاوت است.

* تحصیل فرزندان از دلایل مهاجرت از روستا

مدنی گفت: بخش دیگر دلایل مهاجرت از روستا به خاطر تحصیل فرزندان است که در اکثر روستاها فرزندان برای گذران دوران دبیرستان مجبور هستند به شهر مراجعه کنند یا دانشگاه که در کشور ما یک پدیده کاملاً شهری است. دلیل دیگر نهضت شهرسازی است. روستاهای بالای 3 هزار خانوار تبدیل به شهر می‌شوند. شهرهایی که قبلاً روستا بوده‌اند و اکنون شهر شده‌اند.

* نقش معیشت در مهاجرت روستائیان

معاون توسعه روستایی و مناطق محروم بحث دیگر را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ اقتصاد معیشت مردم عنوان کرد و گفت: نرخ تورم در روستاها بالاتر از شهرهاست، همچنین یکی از مشکلات روستا حمل و نقل است. معیشت مردم وام اشتغال نیست. مصوبات خوبی برای روستا در شورای عالی جهاد سازندگی گذراندیم که یکی از آنها نهضت مدرسه‌سازی است.

* مراجعت 450 هزار نفر به روستا طی 5 سال

به گفته وی؛ طی سال 95 تا 1400 تعداد 450 هزار نفر برگشت به روستا داشتند یا به عبارت دیگر مراجعت از شهر به روستا انجام شده و طی دو سال دولت سیزدهم هم این روند ادامه داشته است.

* احیای 500 معدن در روستاها

مدنی اظهار داشت: همچنین 900 واحد روستایی نیمه تعطیل با اقداماتی به چرخه تولید برگشتند و دبیرخانه نهضت احیای واحدهای اقتصادی تاکنون 5700 واحد اقتصادی احیا شده است. همچنین 11 هزار روستای معدنی در کشور داریم، 6 هزار معدن تعطیل شده بودند که تاکنون 500 معدن احیا شده است.

* احیای 5700 واحد اقتصادی در سال جاری

معاون توسعه روستایی و مناطق محروم با بیان اینکه نهضت احیای واحدهای تولیدی در روستاها ادامه دارد، اظهار داشت: قرار است تا پایان دولت 3 هزار واحد روستایی احیا شود. امسال تاکنون در مجموع 5700 واحد احیا شده است که قرار شده تا آخر سال این رقم به 8 هزار واحد برسد.

وی در مورد مهمترین دلایل راکد ماندن واحدهای تولیدی گفت: یکی از آنها انتخاب نادرست مکان کارگاه و یا آب‌بر بودن یک واحد تولیدی است، درحالی‌که منطقه خشک شده، مسئله بعدی بازار و همچنین تکنولوژی تولید است که به‌روز نشده و برخی واحدها نیز به خاطر کمبود سرمایه در گردش و تامین مالی راکد شده‌اند.

* پرداخت تسهیلات روستایی اشتغال پایدار از صندوق توسعه ملی

مدنی در مورد تسهیلاتی که به واحدهای تولیدی داده می‌شود، گفت: تسهیلات اشتغال پایدار روستایی از محل صندوق توسعه ملی مبلغ یک و نیم میلیارد دلار بعد از اجازه مقام معظم رهبری اختصاص پیدا کرده که این تسهیلات تبدیل به ریال شده و با نرخ 6 درصد پرداخت می‌شود. از این مبلغ وام‌های 150 و 200 میلیون تومانی پرداخت می‌شود و در برخی موارد هم وام‌های 15 و 20 میلیارد تومانی به واحدهای تولیدی داده می‌شود.

معاون توسعه روستایی و مناطق محروم اظهار داشت: از 1.5 میلیارد دلار اشتغال پایدار روستایی 150 هزار دلار باقی مانده که در اختیار 4 بانک عامل قرار داده می‌شود و با منابع داخلی بانک‌ها دو برابر می‌شود و با نرخ 6 درصد به متقاضیان پرداخت می‌شود.

* سهم روستاها از حساب پیشرفت و عدالت 26 درصد

وی اضافه کرد: تاکنون 11 هزار میلیارد تومان از محل برگشت اقساط این وام‌ها دریافت شده است. همچنین برای اشتغال روستایی در جزء 3 و 4 تبصره 18 قانون بودجه که مبلغ 50 هزار میلیارد تومان منابع قرض‌الحسنه برای اشتغال در نظر گرفته شده که سهم روستاها 26 درصد از این مبلغ است.

مدنی افزود: منابع تبصره 18 تا سقف 150 میلیون تومان پرداخت می‌شود، البته در برخی موارد توسط نهادها مجوزهایی گرفته شده است که تا 300 میلیون تومان هم برای متقاضیان تحت پوشش کمیته امداد و ستاد اجرایی فرمان امام(ره) پرداخت می‌شود.

معاون توسعه روستایی و مناطق محروم تصریح کرد: به غیر از منابع تبصره 18، ارقامی را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ دولت در اختیار بانک‌ها قرار می‌دهد و دو برابر آن را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ بانک در نظر می‌گیرد و با نرخ سود ترجیحی به متقاضیان وام‌های 15 درصد پرداخت می‌شود که باز هم نسبت به نرخ سود بانکی بین 8 تا 9 درصد پایین‌تر است.

وی افزود: برای تشویق مردم به مهاجرت معکوس به روستاها تا مبلغ 500 میلیون تومان برای ایجاد اشتغال از سوی معاونت توسعه روستایی و ستاد اجرایی پرداخت می‌شود و بر این اساس در 5 سال منتهی به 1400 تعداد 450 هزار مراجعت به روستا داشته‌ایم.

مدنی در مورد اقتصاد روستا گفت: ما اقتصاد روستا را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به آب گره زده‌ایم، درحالی‌که لزوما اقتصاد روستا آب و کشاورزی نیست. در نمایشگاه روستا آباد صنایع مختلفی مانند صنایع دستی، خدمات، صنایع خلاق، پوشاک، صنایع تبدیلی، غذایی، گیاهان دارویی، ساخت وسایل چوبی، مبلمان، گردشگری، بوم‌گردی، شیلات، فرش و گلیم و خشکبار ارائه می‌شود.

* متولی واحدی برای روستا نیست

معاون توسعه روستایی و مناطق محروم در مورد نقش روستا در برنامه هفتم توسعه گفت: بحث‌هایی در مورد حوزه اقتصاد و اشتغال روستا و مسکن در برنامه هفتم وجود داشت، اما چون متولی واحدی ندارد و پراکندگی دستگاه‌ها در روستاها باعث می‌شود که به خوبی اجرا نشود. معاونت توسعه روستایی می‌خواهد انسجام‌بخشی به امور روستا داده شود. در حال حاضر بنیاد مسکن به عنوان یک نهاد انقلابی زیر نظر دفتر رهبری در روستاها فعالیت می‌کند. ما نتوانستیم در کمیسیون تلفیق یک متولی برای روستا در نظر بگیریم. امیدواریم در صحن مجلس متولی امور روستا مشخص شود.

وی افزود: در روستا مسکن روستایی، طرح‌ هادی و اشتغال و معیشت روستایی وجود دارد که باید یک متولی واحد داشته باشد. دبیرخانه شورای عالی جهاد سازندگی هم می‌تواند چنین نقشی را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ برای روستا ایفا کند.

مدنی در مورد گروه‌های جهادی و آبخیزداری در روستاها گفت: تاکنون 6 هزار قنات مطالعه شده است که باید احیا شود و آب برای کشاورزان فراهم شود و ما در آبخیزداری 30 پهنه کشور را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ با کمک گروه‌های جهادی به مساحت یک میلیون هکتار شروع کرده‌ایم که عملیات آبخیزداری در آن انجام شود.

معاون توسعه روستایی و مناطق محروم در مورد حساب پیشرفت و عدالت و سهم روستا گفت: در جزء 3 تبصره 18 که حساب پیشرفت و عدالت در نظر گرفته شده است، سهم مناطق روستایی و عشایری حداقل 26 درصد است. البته پرداخت تسهیلات حساب پیشرفت و عدالت شروع شده است. برای روستاها و عشایر مسئله تضامین وام مهم است که ادوات کشاورزی،  چاه آب، خانه و زمین کشاورزی باید به عنوان ضمانت مورد قبول قرار گیرد.

وی اضافه کرد: مدیران کل روستا به عنوان عضو شورای برنامه‌ریزی استان برای حساب‌های پیشرفت و عدالت در نظر گرفته شده‌ است.

مدنی در مورد نمایشگاه روستا آباد که هفته آینده در مصلای امام خمینی(ره) برگزار می‌شود، گفت:‌ هزار غرفه در این نمایشگاه خواهد بودکه 100 غرفه برتر انتخاب می‌شوند و تا سقف یک میلیارد تومان تسهیلات برای رونق کسب و کار آنها در نظر گرفته می‌شود. نمایشگاه به صورت رسته‌ای خواهد بود که مخاطب اگر بخواهد به عنوان مثال فرش تهیه کند، باید بداند از کدام قسمت نمایشگاه خریداری کند. همچنین پلتفرم‌های مجازی مانند با سلام و دیجی کالا دعوت شده‌اند که محصولات روستایی از طریق آنها ارائه شود.

* عرضه محصولات روستا در مجتمع‌های بین راهی

معاون توسعه روستایی و مناطق محروم در مورد ایجاد بازارچه‌های عرضه محصولات کشاورزی اظهار داشت: با سازمان راهداری مذاکره کرده‌ایم که روستائیان بتوانند در مجتمع‌های بین راهی محصولات خود را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ عرضه کنند.

معاون رئیس جمهور در پاسخ به این پرسش فارس که آیا برای توسعه روستا آمایش سرزمین در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: از 39 هزار روستا تاکنون 25 هزار روستا مورد مطالعه قرار گرفته است که بالای 20 خانوار هستند و دارای دهیاری و شورای اسلامی روستا هستند و برای آنها زنجیره ارزش در نظر گرفته شده است. هر یک از این روستاها در صنایع دستی یا محصولات کشاورزی به صورت مزیت‌دار مشخص شده‌اند.

وی افزود: برخی روستاها فناوری محور، در یک روستا معدن به عنوان یک تعاونی روستایی، در یک روستا برای سنگ فیروزه، در یک روستا پایتخت گلخانه‌ای و در هر روستا یک صنعت برجسته می‌شود. در این زمینه 100 روستا را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ آماده کرده‌ایم که از این تعداد 20 روستا برای معرفی، فیلم‌های یک  دقیقه‌ای تهیه کرده‌ایم که مانند ایران من از تلویزیون پخش شود و به معرفی روستا بپردازد.

پایان پیام/‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول