اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

سیاسی  /  احزاب و تشکل ها

مناظره| باقری: اصلاح‌طلبان می‌توانند یک لیست آبرومند بدهند/ ثابتی: مجلس به سیاستمدار نیاز دارد نه شومن_سلبریتی

علی باقری فعال سیاسی و عضو جبهه اصلاحات و امیرحسین ثابتی فعال رسانه در مناظره ای با موضوع رقابت های انتخاباتی و باید ها و نبایدهای انتخابات به مناظره پرداختند.

مناظره| باقری: اصلاح‌طلبان می‌توانند یک لیست آبرومند بدهند/ ثابتی: مجلس به سیاستمدار نیاز دارد نه شومن_سلبریتی

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، صبح امروز علی باقری عضو جبهه اصلاحات و امیرحسین ثابتی فعال سیاسی در برنامه مناظره انتخاباتی پایگاه خبری انصاف نیوز با موضوع بایدها و نبایدهای انتخابات به مناظره پرداختند.

علی باقری در ابتدای مناظره درباره وضعیت فعلی انتخابات گفت: در خصوص انتخابات پیش رو، ابتدا باید پرسید که یک انتخابات خوب و استاندارد، چه ویژگی‌هایی دارد! چند شاخص عمومی برای یک انتخابات معنی دار و استاندارد در جوامع جهانی برای این موضوع تلقی می‌شود، اولین شاخص این است که رقابت بر سر قدرت سیاسی است، دومین ویژگی این است که آزادی عرضه وجود داشته باشد به طور کلی کثرت‌گرایی و رقابت و عرضه آزاد در بازار انتخابات بسیار مهم است.

وی افزود: البته این آزادی محدودیت‌هایی دارد و در نهادهای دموکراتیک هم محدودیت هایی برای عرضه وجود دارد و این محدودیت ها توسط قانون باید مشخص شود از همین رو شاخص سوم آزادی تقاضا است و در سمت انتخاب کنندگان باید آزادی وجود داشته باشد.

وی تاکید کرد: دسترسی آزادانه و تبلیغات یکسان هم یکی دیگر از وجوح انتخابات آزاد است. البته فضای اینترنت امروز عدالت تبلیغات را ایجاد کرده و خود به خود این موضوع محقق شده است.

عضو جبهه اصلاحات در ادامه تصریح کرد: شاخص چهارم حق رای همگانی یعنی اجتناب از جلوه هایی از آپارتاید، یا محدودیت های جنسی در حق رای است که این بند هم تقریبا منتفی است، پنجمین شاخص به نظر بنده ایجاد مصونیت برای شهروندان نسبت به رأیی که می دهند یا نمی دهند، است و شاخص ششم سلامت انتخابات است و به استاندارد انتخاباتی کمک می کند و آخرین شاخص هم بعد از انتخابات باید برندگان انتخابات به شکل واقعی قدرت را بتوانند اعمال کنند.

ثابتی: ۲۷۰ نفر از نمایندگانی که برجام را تصویب کردند حتی متن این توافق را هم نخوانده بودند

امیرحسین ثابتی فعال رسانه‌ای در ادامه این مناظره تاکید کرد که با اینکه کمتر از دو ماه به انتخابات یازدهم اسفند ماه مانده اما فضای انتخاباتی سرد است و این موضوع سه علت دارد.

وی درباره دلایل این موضوع اظهار داشت: دلیل اول اینکه در ده سال گذشته اتفاقاتی در کشور افتاده و مردم گلایه‌هایی دارند و اولین پرسشِ بخش زیادی از مردم که می‌خواهند در انتخابات شرکت کنند این است که می‌پرسند چه اتفاقی قرار است بیفتد! لذا عملکرد مسئولین در ده سال گذشته در دولت و مجلس و قوه قضائیه باعث شده که بخشی از مردم سوال کنند که آیا رای بدهیم یا خیر!

وی اضافه کرد: جدا از این مسائل نحوه بستن لیست‌ها و قرار گرفتن برخی افراد در لیست های انتخاباتی است. در تدوین لیست‌ها، زور اولیگارشی و جریان پشت پرده، به انتخاب مردم قالب شده و به جز سر لیست و چند نفر دیگر، افراد گمنام با زدوبندهای مافیایی وارد مجلس می شوند.

ثابتی در ادامه گفت: فردی که با یک سفارش سیاسی وارد لیست می شود، هیچ اقدام خاصی نمی تواند در مجلس داشته باشد.

وی یادآور شد: خیلی از نمایندگان در چهار سال نمایندگی بعضاً چهارتا مصاحبه انجام نداده اند، چهارتا اعلام موضع نکرده اند چه برسد به ظهور و بروز اجتماعی. بعضی نمایندگان هم می بینیم در فضاهای مبارزه با فلان مافیا تبدیل به یک سلبریتی شده اند و وقتی پیگیری می کنیم می بینیم همان نماینده در ۵۲ درصد جلسات مجلس غایب بوده است.

وی افزود: در مجلسی که برجام تصویب شد، مشاهده می‌کنیم که تعداد ۲۷۰ نماینده حتی متن برجام را نخواند بودند، و این موضوع جایگاه مجلس را ضعیف کرد و مردم به همین دلایل نگاه شان به نهاد پارلمان تغییر کرده است.

ثابتی در ادامه گفت: به طور کلی در ایران و دنیا احزاب در ضعیف ترین حالت خود قرار دارند، جامعه کمتر سیاسی است و مثلا در بخشی از جهان یک سلبریتی شاید نظرش از یک حزب مهم تر باشد. به عنوان مثال ما مشاهده می کنیم که اثر استوری فلان خواننده از خیلی از احزاب اصول گرا یا اصلاح طلب بیشتر است یا مثلا تاثیر استوری سه خطه فلان خواننده از سه ساعت سخنرانی فلان امام جمعه بیشتر است.

باقری: حاضر بودم دست نمایندگان مجلس یازدهم به خاطر قانون تناسبی شدن انتخابات را ببوسم

علی باقری در ادامه با اشاره به دلایل تضعیف نهادها سیاسی عنوان کرد: با مباحثی که آقای ثابتی مطرح کرد موافق و هم نظرم و اگر بخواهیم آسیب شناسی می بینم که بحث کوتوله های سیاسی کاملا درست است و مراجع سیاسی تضعیف شده اند، به نظر بنده مردم در سال های بعد از انقلاب مطالبات حداکثری و متوسطی که داشته در واقع پاسخ نگرفته اند.

عضو جبهه اصلاحات خاطرنشان کرد: حال باید از این زاویه پرسید که وضعیت کنونی انتخابات ما چیست.

باقری در ادامه گفت: در مجلس اول و قانون مصوب شورای انقلاب، شرایط ایجابی چند مورد بود، اولین شرط تابعیت ایران، دومی عدم اشتهار به فساد، سومی اعتقاد به نظام اسلامی، چهارمی ابراز وفاداری به نظام، پنجم سواد خواندن و نوشتن و آخرین شرط هم سن از ۲۵ تا ۷۵ بود و حتی شرط اسلام وجود نداشت. بنده نمی خواهم نقطه مثبت یا منفی بگویم صرفا شرح ماجرا است.

وی افزود: تقریبا تمام گرایش های سیاسی موجود آن روز، از مارکسیست ها ، نهضت آزادی، جبهه ملی، پیکار و همه این ها در آن انتخابات نامزد داشتند چرا که قانون گذار ریل گذاری و‌ شاه راهی را باز کرده بود که تقریبا تمام سیاسیون روز جامعه می توانستند وارد رقابت بشوند.

وی اضافه کرد: شما وقتی به قانون انتخابات امسال نگاه می کنید این ۶ شرط ایجابی تبدیل شده  به ده تا قانون ایجابی، شما این سیر را نگاه کنید، هر اصلاحیه ای که به این قانون انتخابات خورده، پشت آن شرط اضافه شده، در قانون فعلی ۱۰ شرط ایجابی، ۱۳ سلبی، ۵۰ عناوین شغل ممنوعه برای ورود انتخابات است و ما از انتخاباتی که مارکسیست ها می توانستند شرکت بکنند، رسیده ایم به انتخاباتی که وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی رد صلاحیت می‌شود.

وی در ادامه گفت: یکی از دلایل این که کوتوله ها در نهاد تقنینی جولان می دهند این است که مرجعیت گروه های سیاسی ما از بین رفته و به عنوان یک آسیب در ساختار حقوقی نظام سیاسی نهاد تحزب ناقص متولد شده است.

باقری افزود: نهاد تحزب و نهاد انتخابات در ایران گویی دو جزیره جدا از هم هستند به طوری که نهاد حزب و نهاد انتخابات هیچ رابطه ارگانیکی با یک دیگر ندارند. ما آورده ایم دو تای این ها را به رسمیت شناخته ایم اما این ها را کنار هم نگذاشته ایم، حزبی که نهاد شکل گیری اش برای کسب قدرت، حزب ایده آل که برای ما تبلیغ شده که نباید قدرت کسب کند، حزب اصلا تشکیل شده قدرت داشته باشد، معلوم است چنین حزبی اصلا مرجعیتی ندارد، در همین اصلاح قانون انتخابات یک فراض بسیار مثبت داشت و اگر به نتیجه می رسید حاضر بودم دست تک تک نماینده ها را بببوسم و آن هم انتخابات تناسبی بود.

ثابتی: مجلس به سیاستمدار نیاز دارد نه شومن - سلبریتی

امیرحسین ثابتی در ادامه این مناظره خاطرنشان کرد: سطح نمایندگان ما از سحابی، رفسنجانی و بازرگان در مجلس اول به نماینده ای رسیده که به خاطر زدن سیلی مشهور می‌شود! تعیین کننده مباحث سیاسی یک فوتبالیست می شود و نظر می دهد، باید پرسید مجلس اول چرا مهم است چون از دل یک انقلاب بزرگ قرن بیرون آمده است.

وی افزود: ما در این سال دچار یک سری سیاست زدایی ها شدیم که نتیجه اش همین شرایط فعلی شد، سیاست یک تخصص است و هر کسی نباید سیاست مدار بشود در کشور، به نظر بنده اگر سیاست تخصصی بشود به نفع همه است، به نظر بنده آن شرایط تاریخی دلیل ایجاد مجلس اول بود.

وی در ادامه گفت: یکی دیگر از دلایل ناامیدی مردم رفتار دو جناح کشور است که پادگانی  رفتار می‌کنند، تکرار کردن سید محمد خاتمی، یا حداد عادل یا قالیباف که بگویند هر کس به این لیست ندهد وحدت شکن است هردو یک معنی را می دهد، شما متن تکرار می کنم آقای خاتمی که می گوید فقط آن چیزی که من می گویم رای بدهید را بروید و بخوانید.

وی تصریح کرد:  اینکه جناح ها به بدنه می گویند شما بی‌خود می‌کنید فکر کنید و ما پشت پرده لیست را می بندیم، این ها بخشی از نکاتی است که جامعه را به این سمت برده است.

وی در ادامه گفت: بنده چند وقت پیش آقای کواکبیان را دیدم و گفتم که شما سال ۹۴ یک میلیون سیصد هزار رای آوردید، اما در انتخابات اخیر پنجاه هزار رای آوردید و این نشان می دهد بدنه از شما منزجر شده است.

ثابتی در ادامه گفت: آقای باقری فرض کنید وزارت کشور طبق حرف های شما دقیقا عمل کند، جریان اصلاح طلب چند انسان کیفی دارد که به مردم معرفی کند، نتیجه این جریان محمود صادقی و پروانه سلحشوری می شود که فقط توییت زدن بلد هستند.

ثابتی خاطرنشان کرد: هر جای دنیا یک نظارت و فیلتری در بحث نظارت استصوابی دارد، ما احزاب مان زبان شان دراز است ولی کارآمدی شان کمتر است و حزب ایده آلی که شما می گویید را بنده متوجه نمی شوم! درباره انتخابات تناسبی هم باید بگویم اگر این دوره مخالفت شد اتفاقا درست بود، چرا فقط در تهران بیایم این را شروع بکنیم! به نظر بنده یک جریان سیاسی در مجلس فعلی احساس کرد شاید مشارکت بالا برود و ممکن است رای در مجلس بعدی نداشته باشد به همین دلیل این قانون را می خواست تصویب کند.

باقری: در همین شرایط فعلی اصلاح طلب ها می توانند یک لیست مناسب و آبرومند بدهند

علی باقری در ادامه خاطرنشان کرد: اگر این شورای نگهبان با این قانون انتخابات برگردانید به سال ۵۷ فکر می کنید چند نفر تایید صلاحیت می شوند، بله مجلس اول برآمده از مردمی ترین انقلاب تاریخ معاصر بوده است، آقای جنتی را بفرستید تا مجلس اول را تایید صلاحیت کند.

وی افزود: بنده حقیقتا مایل نیستم و خیلی جاها هم همراه باهم پیش میریم و بنده نمی خواهم اسم ببرم، بنده برداشت شما را نسبت به آقای خاتمی قبول ندارم و با شناخت عرض می کنم، روحیه خاتمی روحیه کوتوله پروری نیست، البته آفاتی که جناح های سیاسی ما در کشور دارند را بنده اصلا رد نمی کنم.

باقری در ادامه گفت: ببنید من اینها را معلول جلوگیری از شکوفایی و ایفای مسئولیت آدمای بلند قدی می دانم که شما هم حسرت حضور آن ها را می خورید، من تنها در خصوص اصلاح طلبان می خواهم عرض کنم که این که باعث می شود لیست اصلاح طلبان بعضاً آفاتی داشته باشد از کجا آمده است!

وی تاکید کرد: اینکه می گویید اگر انتخابات آزاد باشد، اصلاح طلبان انسان کیفی ندارند، بحث آبرو داری نیست، واقعا اگر در همین انتخابات و همین قانون معیوب موجود با یک تفسیر متعادل، صلاحیت بررسی بشود در همین وضعیت که نود درصد اصلاح طلب ها نرفتند ثبت نام کنند اصلاح طلب ها یک لیست مناسب و آبرومند می توانند بدهند.

وی در ادامه گفت: یک نفر خود من، آیا در درون جبهه اصلاحات در شرایط همین قانون، ادعا دارم  اصلاح طلبان یک لیست کیفی می‌توانند ارائه کنند. 

باقری در ادامه خاطرنشان کرد: معیارهای ما معیار های معیوب است، وقتی معیارها می رود به سمت رد صلاحیت در دیدگاه های بسته، وضعیت این چنین می شود.

دبیر سابق جبهه اصلاحات گفت:  امتیاز یک آدم حزبی با آدمی که آزاد در خیابان می چرخد کجا خودش را باید نشان بدهد، خب این باید خودش را در انتخابات نشان دهد و اگر این طور نباشد نتیجه اش می شود گروه های ذی نفوذ غیر حزبی که معلوم نیست کیست و می آیند شب انتخابات لیست را می بندند.

باقری تصریح کرد: باید بخشی از سهم قدرت باید سهم احزاب باشد و ماهیت همین انتخابات تناسبی این بود که بالاخره پای نهاد حزب به نهاد قدرت باز می شد، فایده اش این بود آدم های بی هویت کنار گذاشته می شدند و گروه های ذی نفوذ و گروه های مافیایی قدرت شان کم می شد.

ثابتی: این چرخه باید بهم بخورد

امیرحسین ثابتی در ادامه مناظره گفت: فرض کنید چند حزب خوب در جریان اصلاحات و اعتدال وجود دارد و انتخابات با حالتی که شما گفتید بگزار شود! در ایده آلی که شما تصور کردید خروجی اش فاطمه حقیقت جو و پیر موذن در آن ور دنیا می شود و  باید پرسید انتخاب امثال آن ها برای مردم چه نتیجه ای داشته است.

وی افزود: مردم عادی نه ثابتی را می شناسند نه پایداری را می شناسند و نه حزب کارگزاران را و وقتی می گویم نماینده های ما کوتوله شدند، می خواهم بگویم این چرخه بهم بخورد.

ثابتی در ادامه گفت: ایده آل بنده این است که همه این احزاب آزاد باشند، بنده با همه اختلافاتی که با علی مطهری دارم ولی او نشان داد وقتی که صندلی مجلس را در اختیار دارد می تواند به اندازه کل مجلس کار کند، یا مثلا آقای نبویان در همین مجلس به تنهایی توانست جلوی احیای برجام را در این دولت بگیرد.

این فعال رسانه ای خاطرنشان کرد: می‌خواهم بگویم ما در مجلس این تیپ آدم‌ها را مثل مطهری و نبویان می خواهیم که بلدند بازی را بهم بزنند، در حالی که الان بعضا اثر گذاری یک بلاگر یوتیبوب هفده ساله از بعضی از نمایندگان بیشتر است.

باقری: یکی از کارکردهای حزب شناسایی، کشف و پرورش و سازماندهی نخبگان جامعه است

علی باقری در ادامه با اشاره سخنان امیرحسین ثابتی تصریح کرد: آقای ثابتی می گوید راه حل این است که ما چشم بدوزیم به تک چهره های که از بطن جامعه ظهور بکنند و آدم هایی که کارشناس اند بیایند بالا و کار انجام بدهند.

وی افزود: بنده می گویم اصلا یکی از کارکرد های حزب به ما هو حزب، شناسایی، کشف و پرورش و سازماندهی نخبگان جامعه است و حزب معبر و مکانی است که نیروهای نخبه جامعه را پیدا بکند و صدای شان رساتر بکند و در خدمت حکمرانی قرار دهد، این که احزاب خانوادگی و رفاقتی تشکیل می شود بله بنده هم قبول دارم، اما شما اصل نهاد را به یک کارکرد درست شناخته در کل جهان رد نکنید.

باقری افزود: یکی از دلایل تضعیف احزاب این است که شرایط حکمرانی در یک صد سال اخیر و از وقتی حزب شکل گرفته استبداد بوده است، یعنی تجمیع نشده تجارب حزبی را ما مشاهده نمی کنیم. طولانی مدت ترین احزاب را نگاه کنید چه قدر فعالیت داشته اند! حزب جمهوری اسلامی یک دهه و جبهه مشارکت دو دهه فعالیت کرده اند. 

عضو جبهه اصلاحات در ادامه گفت: نکته این است که ما به حزب فرصت نمی دهیم، یکی از مصادیق عینی جامعه های کوتاه مدت این است که این تجارب حزبی ادامه دار می شود، راه حلی که جنابعالی می گویید و کار جمعی را نفی می کنید و می گویید تک چهره ها خودشان بیایند از دل احزاب می گذرد.

ثابتی: کارهای حزبی که تفکر را از بدنه می گیرد، مردم را زده کرده است

امیرحسین ثابتی در ادامه این مناظره تصریح کرد: بنده احساسم این است که مدل تحزب در ایران جواب نمی دهد و ما یک حزب موفق چه در قبل انقلاب و بعد از انقلاب نداشته ایم، ما همان زمان قبل انقلاب حزب توده را داشتیم که به نوعی عده و عُده داشت ولی در همان زمان که ملی شدن صنعت نفت رخ می دهد حزب توده هیچ نقشی نداشته به نسبت آیت الله کاشانی یا دکتر مصدق.

وی افزود: نمی خواهم بگویم کار شاخص نمی توانند کنند، اما اثر گذاری شان کمتر است، یک مثال دیگر در دهه ۶۰ کدام جریان یا حزب توانست کار انجام دهد در جنگ خب همان توده های مردم بودند که توانستند کار جنگ را پیش ببرند.

ثابتی در ادامه گفت: یا یک مثال دیگر درباره انتخاب خاتمی در دوم خرداد 76،  آیا مجمع روحانیون باعث پیروزی شد! خب معلوم است که نه و در آن برهه مردم ایشان را دوست داشتند و به او رای دادند.

ثابتی در ادامه گفت: به صورت کلی در این آوردگاه های سیاسی یک فهم عمومی رخ می دهد و مردم خودشان تصمیم می‌گیرند، این نوع کارهای حزبی که عملا تفکر را از بدنه می گیرد، مردم را زده کرده، اگر مردم بدانند که خودشان به چه کسانی رای می دهند، آن وقت است که مشارکت افزایش پیدا می‌کند.

پایان پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول