اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

فرهنگ  /  کتاب و ادبیات

جشنواره شعر فجر امسال، نامزد 79 ساله دارد

جشنواره شعر فجر امسال، نامزدهای متفاوتی دارد که مسن‌ترین‌شان ۷۹ و جوان‌ترینشان ۳۰ ساله است. هریک از برگزیدگان این جشنواره ۲۵۰ میلیون تومان جایزه خواهند گرفت.

جشنواره شعر فجر امسال، نامزد 79 ساله دارد

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، نشست خبری «هجدهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر» امروز دو‌شنبه ۹ بهمن‌ماه ۱۴۰۲ با حضور علی رمضانی، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، علیرضا قزوه، دبیر علمی جایزه و حامد محقق دبیر اجرایی و معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران در سرای کتاب برگزار شد.

هجدهمین دوره جشنواره بین‌المللی شعر فجر، آثاری را که برای نخستین‌بار در سال ۱۴۰۱ به زبان فارسی و با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در داخل کشور منتشر شده‌اند در سه گروه مجموعه شعر بزرگسال (شامل شعر کلاسیک، شعر نو و شعر محاوره)، شعر کودک و نوجوان و درباره شعر (پژوهش‌های حوزه شعر) ارزیابی کرده است.

رمضانی در ابتدای برنامه، علت برجسته بودن شعر بین ایرانیان را زبان مشترک دانست و گفت: امسال از حجت‌الاسلام زکریا اخلاقی به عنوان پیشکسوت حوزه شعر تجلیل خواهیم کرد. در ۲ سال گذشته داوران در ایام جشنواره شعر فجر به پیشکسوتان این حوزه سر می‌زدند و عیادت می‌کردند.

وی با اعلام این‌که در بین نامزدها شاعر بین‌المللی نیز داشتیم، درباره جوایز جشنواره شعر فجر امسال اظهار کرد: میزان جوایز امسال افزایش پیدا کرده است. برگزیدگان ۲۵۰ میلیون تومان و شایستگان تقدیر ۷۵ میلیون تومان دریافت می‌کنند. برگزیدگان شعر فجر در کتاب سال هم برگزیده هستند، عضو بنیاد ملی نخبگان خواهند شد و از مزایای کتاب سال و بنیاد ملی نخبگان بهره خواهند برد. همچنین لوح خود را با امضاء رئیس جمهور دریافت خواهند کرد. 

ایرانیان را با شعر در جهان می‌شناسند
 
قزوه در بخش دیگر این نشست، شعر را هنر اول ایرانیان دانست و گفت: شعر، سرمایه اولیه ما ایرانیان است و ما را در جهان با شعر و عرفان می‌شناسند. خیابان‌های بزرگی در هر کدام از شهرهای ایران با نام شاعران و بزرگان ما زینت یافته است. جشنواره شعر فجر ۱۸ سال پیش، زمان وزارت صفارهرندی تاسیس شد،‌ آن زمان با ۴۰ نفر از شعرا به ترکیه سفر کرده بودیم و جلسات مستمری داشتیم تا بتوانیم پایه و اساس این جشنواره را طرح‌ریزی کنیم. در دوره نخست از ۳۰ استان، بزرگان و پیشکسوتان حوزه شعر مرحوم اخوان‌ ثالث، صفارزاده‌، قیصر امین‌پور و ... انتخاب و تجلیل شدند.

وی با اعلام این‌که روز چهارشنبه برنامه اختتامیه جشنواره شعر فجر در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می‌شود، افزود: تاکنون بیش از ۲ هزار کتاب در زمینه‌های کلاسیک، نو، نیمایی و کودک و نوجوان، داوری شده و برگزیدگان جوایز خود را از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت می‌کنند.

دبیر جشنواره ادامه داد: در ۳۳ شهر از جمله کیش، مهاباد و آبادان و ۳۰ استان رقابت شاعران انجام می‌شود. نزدیک به ۲ هزار شاعر در استان‌ها درگیرند تا تنور ادبیات و شعر را گرم نگه دارند.

قزوه به ایجاد یک برنامه تلویزیونی با همکاری چند نفر از شاعران ملی اشاره کرد و گفت: در این برنامه ۶۴ شاعر از سراسر ایران انتخاب شده‌اند. این برنامه در شبکه ۴ پخش می‌شود. با این کار شعر را به خانه همه مردم می‌بریم. از این افراد حدود ۵۰ نفر شهرستانی هستند و به تهران می‌آیند و همراه با بچه‌های تهران در یک فضا برابر و سالم رقابت می‌کنند. داوران این برنامه افرادی همچون محمدکاظم کاظمی، ناصر فیض، محمدمهدی سیار و... هستند. داوران هر ۳ شب یک نفر را برگزیده می‌کنند و در پایان ۸ نفر باهم مسابقه می‌دهند و برندگان مسابقه جایزه ۲۰۰ و ۱۰۰ میلیون تومانی را دریافت می‌کنند. این برنامه قرار بود ۱۰ شب باشد اما با توجه به استقبال گسترده به ۳۰ شب پخش در ایام ماه مبارک رمضان تبدیل شد. 

با ۷۹ سال هم می‌شود نامزد شد!

حامد محقق در ادامه نشست به تعداد آثار اشاره کرد و گفت: تعداد آثار به تفکیک گروه‌های داوری در بخش «درباره شعر» ۲۸۹ عنوان کتاب، در بخش بزرگسال، هزار و ۹۱۳ عنوان شعر، در بخش «شعر نو» ۸۶۶ اثر و در بخش شعر کلاسیک، ۹۹۷ شعر است. در بخش کودک و نوجوان ۴۲۴ عنوان شعر و در جمع، ۲ هزار و ۶۲۶ عنوان کتاب و ۸۴۶ ناشر در جشنواره امسال شرکت کردند که از این تعداد، ۲۳ نامزد به مرحله نهایی راه پیدا کردند.

وی افزود: از لحاظ سنی در بین نامزدها بیش‌ترین سن ۷۹ سال و جوان‌ترین نامزد ۳۰ سال دارد. همچنین ۷ نفر از نامزدان از بانوان و ۲ نفر از اساتید دانشگاه هستند. ۱۳ نفر از افرادی که به مرحله نهایی رسیده‌اند، غیرتهرانی بودند و یکی از نامزدها با اولین کتاب خود در این جشنواره شرکت کرده است. همچنین سه ناشر غیرتهرانی هم به مرحله نهایی رسیده‌اند و ۶ داور در این دوره غیر تهرانی بودند.

در پایان مراسم، اسامی نامزدهای ۵ بخش اصلی هجدهمین دوره جشنواره شعر فجر اعلام شد که به شرح زیر است:

هیأت داوران بخش «درباره شعر»، ۵ اثر زیر را به‌ ترتیب حروف الفبا به‌ عنوان نامزدهای نهایی اعلام کردند.

۱. «خاقانی‏‌نامه (دفتر اول)» نوشه سعید مهدوی‌فر ـ انتشارات ادبیات

۲. «شعر سپید: پژوهشی در باب قالبی بی‌قافیه» نوشته مهدی علیایی‏ مقدم ـ نشر نامک

۳. «شعر، هنر زبانی زیبا: نظریه‌های ادبی (۲ جلدی)» نوشته محمدناصر ره‌یاب ـ نشر آمو

۴.« فهرست توصیفی ـ تحلیلی مقالات مربوط به فردوسی و شاهنامه از سال ۱۲۹۴ تا ۱۳۸۰» نوشته زهرا سیدیزدی، مرضیه خافی ـ انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد

۵. «من امشب آمدستم وام بگزارم: شیوه شاعری مهدی اخوان ثالث آن سوی گزاره‌های هنری» نوشته یوسف عالی‌عباس‌آباد ـ انتشارات سخن

نامزدهای مرحله نهایی هیأت داوران بخش شعر بزرگسال در گروه «کلاسیک»، به‌ترتیب حروف الفبا:

شعر کلاسیک

۱. «جاده گل سرخ» سروده خسرو احتشامی هونه‌گانی ـ انتشارات آرام دل

۲. «دل‌بستگی» سروده حسین دهلوی ـ انتشارات سوره مهر

۳. «کوچه بارانی اشراق» سروده حمید مبشر ـ انتشارات شهرستان ادب

۴. «وجود» سروده فاضل نظری ـ انتشارات سوره مهر

نامزدهای مرحله نهایی هیأت داوران بخش شعر بزرگسال در گروه «محاوره»، به‌ترتیب حروف الفبا:

شعر محاوره

۱. «آهای تمام زندگیم» مجموعه ترانه امین بامشاد ـ انتشارات دالاهو

۲. «چای مست از قهوه چشمان تو» سروده مژگان صالحی‏‌نسب ـ نشر فصل پنجم

۳. «عشق تو نمی‌‏میرد» مجموعه ترانه علیرضا طبایی ـ انتشارات آرادمان

۴. «محاورات» مجموعه ترانه امیرعلی سلیمانی ـ نشر نزدیک‌تر

نامزدهای مرحله نهایی هیأت‌ داوران بخش شعر بزرگسال در گروه شعر «نو»:

شعر نو

۱. «ای زیبارو خدا خیرت دهد» سروده محمدباقر کلاهی اهری ـ نشر مهر و دل

۲. «شبیه: نیمایی‌های عاشورایی» سروده علی داوودی ـ انتشارات شهرستان ادب

۳. «نام دیگری از دست‌ها» سروده ابوالفضل پاشا ـ انتشارات شب چله

۴. «ندرت ناگوار مرگ» سروده حنیف خورشیدی ـ انتشارات شب چله

نامزدهای بخش کودک

بعضی از پرنده‌ها شاعرند ـ اسماعیل الله‏ دادی ـ نشر گویا

بهترین نان جهان ـ پروانه شیرازی (لعیا) ـ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

ستاره‏ قاصدکی ـ محبوبه صمصام شریعت ـ سروش

مثل مادرم درخت می‌شوم ـ منیره هاشمی ـ سروش

من سنگ بودم ـ طاهره شهابی ـ سوره مهر

شعرهای رودخانه ـ محمود پوروهاب ـ به‌نشر (انتشارات آستان قدس رضوی)

پایان پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول