اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

بین الملل  /  غرب آسیا

نماینده عراقی: آب‌گیری سد «ایلیسو»، ادامه نقض حاکمیت عراق از سوی آنکارا است

نماینده پارلمان عراق اقدام آنکارا در آب‌گیری سد ایلیسو را در امتداد تجاوزهای ترکیه علیه حاکمیت کشورش دانست.

نماینده عراقی: آب‌گیری سد «ایلیسو»، ادامه نقض حاکمیت عراق از سوی آنکارا است

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس،«فاضل الجابر» نماینده ائتلاف «الفتح» در پارلمان عراق، اقدام ترکیه در آب‌گیری سد «ایلیسو» را امتداد تجاوزهای این کشور علیه حاکمیت عراق دانست.

 سد ایلیسو که در استان ماردین ترکیه  از سال ۲۰۱۸ افتتاح شده، بر روی سرشاخه های رودخانه دجله احداث شده و بزرگترین سد ساخته شده بر روی این رودخانه بوده و پروژه‌ای مهم برای تامین انرژی کشور ترکیه به شمار می رود. بهره‌برداری از این سد، بغداد را نگران کرده است زیرا معتقد است که این سد، عراق را با بحران شدید کم‌آبی مواجه می‌کند زیرا رود دجله یکی از دو منبع مهم تامین آب در کل عراق است.

این نماینده عراقی در گفت‌وگو با پایگاه خبری «المعلومه» تصریح کرد: آغاز آب‌گیری سد ایلیسو  به میزان ۵۰ درصد بر سهم آبه عراق تاثیر می‌گذارد و اقدام آنکارا در آب‌گیری این سد، در ادامه تجاوزهای ترکیه علیه حاکمیت عراق، محسوب می‌شود.

وی با اشاره ارزش ۱۸ میلیارد دلاری مبادلات تجاری بغداد و آنکارا افزود: دولت عراق باید از برگه مبادلات تجاری با ترکیه به عنوان اهرم فشار بر ترکیه و جلوگیری از استفاده آن از سهم آبه کشورمان استفاده کند.

کارشناسان معتقدند، سد ایلیسو که ظرفیت آن سه برابر بزرگترین سد ایرانی یعنی کرخه را دارد؛ موجب تشدید بیابان زایی، فرسایش زمین و خشکی اغلب تالاب‌های اطراف به ویژه تالاب هورالهویزه عراق می‌شود و به دلیل جلوگیری از  ورود آب به میزان قبلی به دجله و فرات، آسیبهای زیست محیطی متعددی به همراه خواهد داشت.

دو سال پیش، همزمان با آبگیری یک هفته‌ای آنکارا در این سد، عراق به دلیل کم شدن حق آبه خود از رود دجله از ترکیه شکایت کرد و پس از آن آنکارا مجبور به متوقف کردن فعالیت های خود در این سد شد و اکنون بار دیگر این امر می‌تواند به شکایت بغداد علیه آنکارا منجر شود.

این در حالی است که ترکیه  از ۱۴ ژوئن گذشته عملیات گسترده با نام «پنجه عقاب» و از ۱۷ ژوئن عملیات «چنگال ببر» را در شمال عراق،  با هدف نابودی عناصر حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) آغاز کرده است که با اعتراض شدید دولت بغداد و مقامات مسئول عراقی مواجه است اما آنکارا بی‌توجه به این اعتراض‌ها به نقض حاکمیت عراق، تاکید دارد که به عملیات خود ادامه دهد.

پ‌.ک‌.ک که از نظر ترکیه، اتحادیه اروپا و آمریکا تروریستی شناخته می‌شود، بعد از شکستن توافق آتش‌بس با آنکارا، درگیری مسلحانه با دولت مرکزی ترکیه را از سر گرفت و طبق آمار دولتی، تاکنون بیش از ۴۰ هزار نفر در جریان عملیات‌ پ.‌ک.‌ک جان خود را از دست داده‌اند.

گفته می‌شود که آنکارا پس از به دست گرفتن کنترل منطقه «هافتانین»، به دنبال ایجاد یک منطقه امن و حائل به عمق ۴۰ تا ۵۰ کیلومتر در داخل مرزهای عراق است.

 «جمال فاخر» نماینده عضو ائتلاف «سائرون» پیشتر از پارلمان عراق خواسته بود تا نشستی فوق‌العاده برای بررسی این اقدام ترکیه برگزار کند و به دولت اختیار تام دهد تا از تمامی برگه‌های فشار خود علیه آنکارا استفاده کند و به تجاوزهای مکرر آن به زمین و آسمان عراق پایان دهد.

وی قطع روابط اقتصادی، اخراج شرکت‌های ترکی فعال در عراق، بستن سفارت عراق در ترکیه و اخراج سفیر ترکیه در بغداد و ارائه دادخواست رسمی به شوری امنیت به منظور برگزاری نشستی فوق‌العاده درباره این مسأله را از جمله گزینه‌های بغداد برای پاسخ‌گویی به تجاوزهای مستمر آنکارا اعلام کرد.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول