اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

علم و پیشرفت  /  علم و فن آوری ایران

تصفیه سه بعدی و الکتروشیمیایی منابع آبی/کاربرد در تصفیه پساب‌ها و منابع آب زیرزمینی

محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر با فناوری نانو، کاتالیستی را در راستای تصفیه سه بعدی و الکتروشیمیایی منابع آبی طراحی کردند که در تصفیه پساب‌‌های کارخانجات لبنی نیز کاربرد دارد.

تصفیه سه بعدی و الکتروشیمیایی منابع آبی/کاربرد در تصفیه  پساب‌ها و منابع آب زیرزمینی

به گزارش گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، حسنا قنبرلو فارغ التحصیل دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مجری طرح «سنتز اقتصادی نانوالکتروکاتالیست بر پایه ی گرافن نیتروژن دهی شده برای تصفیه سه بعدی و الکتروشیمیایی منابع آب» گفت: تصفیه منابع آبی از گذشته  تاکنون توسط روش‌های فیزیکی و شیمیایی مختلف صورت می‌گرفته که از جمله آنها می‌توان به روش‌های جذب، فیلتراسیون غشایی، حذف فوتوکاتالیستی، حذف بیولوژیکی و فرآیندهای الکتروشیمیایی اشاره کرد. 

وی افزود: آفت کش‌ها از جمله منابع بزرگ ایجاد آلودگی در آبهای زیرزمینی هستند که از طریق اقدامات انجام گرفته در صنایع کشاورزی موجب آلودگی بخش عظیمی از منابع آب آشامیدنی می‌شوند؛ چراکه این ترکیبات به محض تماس با خاک جذب آن شده و با نفوذ به لایه‌های زیرین زمین موجب ایجاد آلودگی در سفره های آبی زیرزمینی خواهند شد.

به گفته قنبرلو، این نوع از آلاینده‌ها تاکنون مشکلات زیادی را برای تصفیه آب در سرتاسر جهان بوجود آورده‌اند. هرچند استفاده از آفت کش‌ها در عرصه جهانی طی دهه‌های اخیر به شدت محدود شده است با این وجود همچنان برخی بقایای آفتکش‌ها و محصولات تغییر یافته  آنها به منابع آب زیرزمینی نفوذ می‌کنند. 

وی با بیان اینکه مساله آلایندگی آفت کش‌ها در کشورهای اروپایی جزو  مهمترین مسائل در تصفیه آب آشامیدنی شهری به شمار می‌رود، بیان کرد: برای مثال در کشور دانمارک تمرکز اصلی برای حذف آلاینده‌ها برروی سه ترکیب آفت کشی مهم از جمله ۲ و ۶- دی کلروبنزامید ، ۲- متیل ۴ -کلروفنوکسی استیک اسید و مکوپروپ  می‌باشد. 

فارغ التحصیل دانشگاه صنعتی امیرکبیر با اشاره به کاتالیستی که طی انجام این پروژه تهیه شده است، بیان کرد: این کاتالیست، بدلیل دارا بودن نانوساختارهای کربنی نیتروژن دهی شده در ترکیب با ذرات آهن، فعالیت الکتروشیمیایی ذاتی بالایی درجهت تصفیه الکتروشیمیایی آب داشت؛ چراکه ساختارگرافن نیتروژن‌دهی موجب پیشرفت در فعالیت واکنش احیای اکسیژن شد و ذرات آهن از سوی دیگر موجب پیشبرد واکنش فنتون و افزایش فرآیندهای اکسیداسیون آلاینده‌ها شدند.

قنبرلو خاطر نشان کرد: پیچیده‌ترین بخش انجام کار، چگونگی انجام فرآیند سنتز کاتالیست با یک روش و ایده‌ای نوآورانه بود. با این حال پس از مشخص شدن روش کلی و پیش‌ماده مورد نظر برای سنتز کاتالیست، شناسایی واسطه‌های ارگانیک تولید شده در حین فرآیند تصفیه الکتروشیمیایی آب نیز یکی دیگر از پیچیدگی‌های کار حاضر بود. این مرحله یکی از مراحل مهم در بحث تصفیه ی منابع آبی خصوصا آب آشامیدنی شهری بصورت الکتروشیمیایی  به شمار می‌رود.

 فارغ التحصیل دانشگاه صنعتی امیرکبیر با اشاره به کاربرد نتیجه این تحقیق گفت: این الکتروکاتالیست  قابل کاربرد در تمامی صنایع مرتبط با دستگاه‌های تولید انرژی پایا و تجدیدپذیر، نظیر انواع باتری‌های فلز-هوا، لیتیوم-یون، پیل‌های سوختی و سیستم‌های تصفیه الکتروشیمیایی آب است.

وی ادامه داد: این نوع از سیستم‌های تصفیه آب برای تصفیه پساب‌های حاصل از کارخانه‌های لبنیاتی خصوصا بصورت پایلوت پلنت نیز کاربردی هستند.

قنبرلو افزود: نوآوری این کار در زمینه استفاده از پیش ماده کم هزینه، روش ساده تولید و ایجاد نانوساختارهای سه بعدی شبه تمشکی از گرافن نیتروژن‌دهی شده و نانوکریستال‌های اکسید آهن در ساختار کاتالیست محصول بود. 

 فارغ التحصیل دانشگاه صنعتی امیرکبیر با بیان اینکه در برخی کشورهای اروپایی و امریکایی در مقیاس کارخانه از این نوع فرایند تصفیه آب بهره می‌برند، ادامه داد: متاسفانه در کشور ما، این تکنولوژی حتی در مقیاس پایلوت هم استفاده نشده است. این درحالیست که این نوع از فرآیندهای تصفیه آب، جزو تکنولوژی‌های سبز و عاری از آلودگی برای محیط زیست هستند.

وی با اشاره به مزیت‌های رقابتی طرح  گفت: فرآیند تصفیه آب به روش الکتروشیمیایی از جمله روش‌های سبز با مزیت‌های فشردگی سیستم، عدم آلودگی ثانویه، کاربرد بصورت غیرمتمرکز و امکان کنترل فرآیند از راه دور است؛ استفاده از فرآیندهای سه بعدی معمولا با اضافه شدن ذرات الکترودی بین الکترودهای اصلی آند و کاتد (در سیستم دوبعدی) بوجود می‌آیند.

گفتنی است: استاد راهنمای این طرح، بهرام ناصرنژاد  عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر و ینس ماف استاد راهنمای خارجی این طرح از دانشگاه آلبورگ دانمارک بوده‌اند.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول