اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  چهارمحال و بختیاری

از شفاف‌سازی هزینه‌های اوقاف تا حرکت به سمت افزایش درآمدها

مدیرکل اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاری مزایای سیستماتیک شدن ثبت اطلاعات موقوفات، تعداد رقبات استان و درآمدهای آن و ... را تشریح کرد.

از شفاف‌سازی هزینه‌های اوقاف تا حرکت به سمت افزایش درآمدها

حجت‌الاسلام حسن امیری امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در شهرکرد با بیان اینکه از سال ۸۹ در سطح کشور سامانه جامع موقوفات و بقاع راه‌اندازی شد که با این تحول اطلاعات همه رقبات، موقوفات و گردش‌های مالی از ورود تا خروج به اداره اوقاف به صورت شفاف قابل رویت است و در استان نیز اجرا شد، گفت: از آنجایی که یکی از وظایف اصلی سازمان اوقاف اجرای امینانه نیت واقف است لذا سند و وقف‌نامه موقوفه و نیات واقف و حتی نقطه جغرافیایی آن به صورت کامل و دقیق در سامانه ثبت می‌شود.

سیستمی شدن ثبت اطلاعات مفقود شدن  اسناد را به صفر رسانده

مدیرکل اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه امنیت این سامانه در سطح بسیار بالایی قرار دارد، ادامه داد: قبل از اینکه اطلاعات موقوفات در سامانه ثبت شود اطلاعات به صورت پرونده‌ در ادارات موجود بود که امکان گم شدن و یا از بین رفتن اطلاعات موقوفات وجود داشت ولی اکنون با سیستماتیک شدن همه اطلاعات، این امکان به صفر رسیده و همه وقف‌نامه‌ها، نوع نیت وقف و اسناد در سیستم ثبت شده و از نظر سودجویان و یا بی‌ملاحظگی افراد در امان مانده‌اند.

وجود ۳ هزار و ۷۰۰ رقبه در استان

امیری اظهار کرد: نیت‌های خیر متفاوتند و همه نیات در این سامانه در دسته‌های اجتماعی، مذهبی، درمان، مدرسه و... دسته‌بندی شده‌اند که در این استان ۳ هزار و ۷۰۰ رقبه وجود دارد که به همین تعداد نیز حساب خاص تعبیه شده است به طور مثال نزدیک به ۵۰۰ رقبه کشاورزی و تجاری برای موقوفات بی‌بی مریم در نظر گرفته شده است.

وی در تفاوت رقبه و موقوفه چنین بیان کرد: موقوفه مجموعه‌ای است که وقف می‌شود مانند مدرسه، بیمارستان، ساختمان و ... و رقبه جزئی‌تر و درآمدساز است و درآمد آن صرف موقوفه می‌شود مانند مغازه‌ای که درآمد کسب و کار آن صرف مسجدی  یا بیمارستانی و.. شود.

امیری با اشاره به اینکه اطلاعات اسناد مالی نیز در این سامانه ثبت می‌شود، تصریح کرد: از زمانی که قرارداد با  مستاجر بسته می‌شود تا واریز پول به حساب و جمع‌آوری نذورات بقاع متبرکه با حضور نماینده اوقاف، مرحله به مرحله فی‌المجلس صورتجلسه تنظیم و کل نذورات به حساب واریز می‌شود و از همان ابتدا کل پول جمع شده در بقعه طبق تقسیم‌بندی به جزئیات ۲۰ درصد فرهنگی، 30 درصد امور جاری و مدیریتی بقعه، ۴۵ درصد عمرانی و ۵ درصد به سازمان در حوزه بقاع تخصیص می‌یابد، همچنین در موقوفاتی که اوقاف متصدی آن است و به موقوفات  متصرفی معروف هستند ۸ درصد از درآمد  به عنوان حق تولیت و در موقوفات غیرمتصرفی ۴ درصد به این امر اختصاص می‌یابد.

بررسی چندین مرحله‌‌ای یک سندمالی به منظور اجرای صحیح و امینانه وقف

 وی با بیان اینکه همه این عملیات طی ۱۰ سال گذشته تاکنون در سامانه قابل مشاهده است و حتی مبلغی هم که فرزند یتیم در پایان برداشت می‌کند با ثبت کد ملی قابل و مشاهده و پیگیری می‌باشد، گفت: اسناد مالی در اوقاف چندین فیلتر دارند که در مرحله اول به تأیید و امضای کارشناس و رئیس شهرستان می‌رسد و در ادامه اداره تحقیق استان اسناد را ملاحظه می‌کند تا انحرافی در نیت وقف‌نامه نباشد و بعد در سازمان اوقاف کشور چندین  مرحله مورد تحقیق و بررسی قرار می‌گیرند، در واقع یک سندمالی چندین بار بررسی می‌شود تا اجرای امینانه واقف دچار مشکل نشود.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان با بیان اینکه بیشترین رقبه و درآمد در استان از رقبه کشاورزی می‌باشد، گفت: بیشترین رقبه و درآمد حاصله از رقبه کشاورزی و تجاری و بخشی‌های دیگر  از طریق مسکونی، اداری و آموزشی تأمین می‌شود که بیشترین مشکلات نیز در حوزه کشاورزی است.

۹۹ درصد موقوفات استان حق نسق دارند

وی ادامه داد: ۹۹ درصد موقوفات استان حق نسق دارند یعنی در زمان قبل از انقلاب موقوفات به مردم فروخته و برای مردم و مستاجران سند صادر شده  که با این سند بعد انقلاب اسلامی و مصوبه قانونی مجلس در سال 63 به هر فرد حق  زمین دادند و این اقدام بلافاصله  بعد از پیروزی انقلاب اسلامی یعنی در فرودین 58  به دستور امام راحل تمامی موقوفات به حالت وقف بازگردانده شدند و این امر تبدیل به یک قانون شد زیرا که موقوفات قابل فروش نیستند و این امر یک خلاف شرع محسوب می‌شود که در زمان پهلوی انجام شده بود.

امیری با بیان اینکه طبق این قانون امکان مزایده گذاشتن ملک و یا اخراج مستأجر وجود ندارد، افزود: همین شرایط باعث شد تا درآمدها کاهش و بسیاری موقوفات که باید درآمد میلیاردی داشته باشند چندان درآمدی نداشتند لذا در مجلس سال ۶۳ مصوب شد تا موقوفات به عنوان حق نسق اداره شوند یعنی مستاجران در اماکن بمانند و به اوقاف اجاره پرداخت کنند.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان تصریح کرد: فعلا مبلغ اجارات در حال بروزرسانی هستند ولی هنوز به قیمت واقعی نرسیدند و برای متصرفینی که راضی به پرداخت اجاره‌بهای واقعی نشدند نیز پرونده قضایی باز شده البته این روند به معنای ظلم در حق کسی نیست و ما قائل به حق و حقوق کشاورزان و زارعین بابت زحماتی که بر روی زمین‌ها کشیده‌اند هستیم زیراکه آن‌ها حق دارند و سهمشان برآورد می‌شود.

وی با اشاره به اینکه درخواست  شفافیت حق‌السهم داده شده  تصریح کرد: اجاره‌بهای موقوفات تا سال ۹۷ یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان بود اما در سال ۹۸ تحرکی در این حوزه ایجاد و کلیه اجاره‌ها ۲.۸ برابر شد اما این رقم هنوز تا قیمت اصلی فاصله بسیاری دارد.

وقف در تولید اثرگذار است

امیری با بیان اینکه نقش وقف در حوزه تولید اثرگذار است لذا راندمان تولید باید بالا برود، گفت: از سال ۹۷ نگاه ما این بود که راندمان و تولیدات کشاورزی را افزایش دهیم که اگر کشاورزان همکاری کنند سهم بیشتری در تولیدات زراعی استان به برکت موقوفات خواهیم داشت در غیر این صورت از کشاورزان تقاضا داریم اگر جهت افزایش تولید و بهروری بیشتر از موقوفات، توان ندارند سهم حق نسق را اخذ نمایند تا بتوانیم با روش جدید کشت و زراعت  تولیدات کشاورزی استان را به  برکت موقوفات افزایش دهیم همچنین بهره‌مندان بیشتر و خدمات بیشتری در جهت نیات واقفین صورت دهیم.

انتهای پیام/3339/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول