اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

دانشگاه

گفت‌و‌گو تفصیلی| گامی جدید به سوی جذب هوشمندانه نیروی کار

یکی ازمدرسین دانشگاه فنی‌وحرفه‌ای در طی فرایندی گامی جدید به سوی نرم‌افزارهای مدیریت منابع انسانی برداشت، در این سامانه هوشمند منابع انسانی 360 درجه ارزیابی می‌شود که ما با این پژوهشگر و مدرس دانشگاه به گفت و‌گو پرداختیم.

گفت‌و‌گو تفصیلی| گامی جدید به سوی جذب هوشمندانه نیروی کار

گروه دانشگاه خبرگزاری فارس ـ یاسمن صداقت ـ  پژوهش یکی از اساسی‌ترین نیازها برای نیل به پیشرفت و توسعه همه جانبه یک کشور است و قدرت و استقلال هر کشوری بر پژوهش و تولید علم استوار است، بنابر این نوع و سطح فعالیت‌های پژوهشی یکی از شاخص‌های اصلی توسعه و پیشرفت محسوب می‌شود. مدرس دانشگاه فنی‌وحرفه‌ای درباره طرحی که از یکی از معضل‌های مصاحبه‌به عنوان برچسب زدن را حل کرده است.

نرم‌افزارهای مدیریت منابع انسانی hrm ابزارهایی هستند که به کمک آن‌ها می‌توان نیروی انسانی شاغل در یک سازمان را به صورت هدفمند و در جهت افزایش عملکرد سازمان مدیریت کرد. این نرم افزار منابع انسانی بستری است که کارکنان بدون داشتن استرس و نگرانی از آینده شغلی می‌توانند استعداد خود را نشان دهند. در ضمن کارفرمایان نیز می‌توانند سرمایه انسانی خود را در جهت ارتقا درآمد شرکت ساماندهی کنند.

سیستم نیروی انسانی تمام نیازهای کارفرما برای مدیریت منابع انسانی خود را شامل می‌شود و از طرفی کارکنان را نیز دریافته و برای افزایش رفاه حال آن‌ها ماژول‌های متعددی دارد. به این شکل کارکنان از محیط و شرایط کاری خود احساس رضایت کرده و درست در جایی مشغول به فعالیت می‌شوند که به نیازهای روانی آن‌ها، درست به اندازه نیازهای مالیشان اهمیت می‌دهند.

متن این گفت‌‌وگو را در زیر می‌خوانید:

فارس: لطفا طرحتان را توضیح می‌دهید؟

شکوهی: زمانی که پرسنلی را می‌خواهیم استخدام کنیم، متاسفانه همیشه معضلی در مصاحبه‌ها وجود دارد و آن اینکه به مصاحبه شونده برچسب می‌زنند. به عنوان مثال فردی که برای مصاحبه آمده است خوب یا بد بوده است. برچسب خوب یا بد داشتن دلایل مختلفی دارد که بسیار گسترده‌‌ است. اما این طرح ما به گونه‌ای است که سامانه اعلام می‌کند فردی که برای مصاحبه آمده مناسب این شغل است یا خیر؟ سامانه، دیگر بحث خوب بودن و بد بودن فرد را نمی‌گوید بلکه بیان می‌کند که این فرد آیا شایستگی این کار را دارد یا ندارد.

فارس: این کار چگونه صورت می‌گیرد؟

شکوهی:  ام بی تی آی، دیسک و هوش منطقی تست‌هایی هستند که ما در گام اول از افراد می‌گیریم و از قبل هم مشاغل را به صورت کامل تجزیه و تحلیل و آنالیز و شخصیت‌ها را دسته بندی کردیم که هر کدام مناسب کدام شغل هستند، سپس سامانه نتایج و تست‌های شخصیتی افراد را با ارزشیابی شغلی که ما در گذشته بر روی سامانه انجام داده‌ایم، ارزیابی می‌کنیم.

* تمامی فرایند الکترونیکی است

در گام دوم با فرد برحسب اطلاعاتی که از آنها گرفتیم در سامانه قرارداد می‌بندیم؛ تمامی موارد از جمله قرارداد و مصاحبه به صورت الکترونیکی است؛ امضاهای مورد نیاز برای قرارداد را اخذ می‌کنیم و فرد وارد سیکل مدیریت فرایند آموزش می‌شود و براساس استاندارد ١٠٠١٥ و ٢٠٩٩٠ نوشته شده، در شرایط احراز شغل قرار می‌گیرد. ما قبل از استخدام افراد به آنها اعلام می‌کنیم که قبل از شروع به کار کردن نیازمند گذراندن یک سری دوره‌های آموزشی هستند.

فارس: طرحتان را عملیاتی کرده‌اید؟

شکوهی: بله ما این طرح را عملیاتی کردیم و با چند شرکت در رابطه با این طرح همکاری می‌کنیم.

* حذف ارزیابی سنتی و تبدیل به ارزیابی مدرن سامانه‌ای

نکته‌ حائز اهمیت این است که نرم افرار ارزیابی، عملکرد هوشمندانه‌ای دارد. ارزیابی‌های الان ٣٦٠ درجه است. برای ارزیابی عملکردی افراد باید نظرات دیگران را مدنظر قرار دهیم. سامانه الان به ما اعلام می‌کند افرادی که وارد سازمان می‌شوند و قرارداد‌ با آنها بسته می‌شود چه اقدامات و فعالیت‌هایی را انجام می‌دهند. در این بازه زمانی افرادی که جدید آمده‌اند، چند پروژه‌ای را به صورت کامل و به درستی انجام داده‌اند؟ آیا در اقدامات آنها تاخیری وجود داشته است یا خیر؟

* ارزیابی تردد افراد سازمان با سامانه 

دومین موضوع دوره‌های آموزشی که سازمان به افراد معرفی می‌کند این است که آیا دوره‌های آموزشی  اثر بخش است یا خیر؟ اثر بخشی دوره‌های آموزشی براساس شاخص‌‌های کلیدی سازمان تعریف می‌شود. سومین بحث این است که آیا این فرد در سازمان تاخیر و تعجیل در ترددش دارد یا خیر؟ یعنی ارزیابی عملکرد هوشمندانه این موارد را دریافت می‌کند. هر فردی در سازمان نیازمند یک سری شاخص‌هاست که پاسخ دهد؛ به عنوان مثال در حوزه آموزش می‌گویند سرانه آموزش باید بالا باشد این فرایند آموزشی متولیش چه کسی است؟ کارشناس آموزش اعلام می‌کند که  آیا شاخص‌های کارشناس آموزش دقیقا سیر نزولی یا سیر صعودی دارد؟ این نکته را به عنوان آیتم عملکردی مورد بحث قرار می‌دهیم.

فارس: شما چه آیتم‌هایی برای این سامانه دارید؟

شکوهی: ما در این برنامه تقریبا  ٩ آیتم مختلف داریم. که این آیتم‌ها رفتار و عملکرد افراد را بررسی می‌کنند و در سیستم اقدامات تعریف می‌شوند و به سوالات افراد پاسخ می‌‌دهند؛ سوالات براین اساس است که آیا فرد  شاغل در شرکت و ارگان‌ مدنظر در ثبت ایده و خلاقیت مشارکت کرده است؟

* ثبت نمره ارزیابی از سوی نرم افزار جامع منابع انسانی

سازمان در ثبت انجام نظرخواهی‌ها انتظار دارد که افراد همگی مشارکت کنند. فعالیت‌ها و ارزیابی عملکرد یک فرد در سازمان سنجیده می‌شود و نمره ارزیابی عملکرد از سازمان به این افراد داده می‌شود. تمام این موضوعات در نرم افرار جامع منابع انسانی وجود دارد.

* عدم برقراری ارتباط کامل بین افراد و شرکت‌ها

فارس:کجا احساس نیاز کردید که این مسئله  به ذهنتان رسید؟

شکوهی: تقریبا حدود ١٢ سال است که به صورت اختصاصی در حوزه منابع انسانی فعالیت می‌کنم، در هر سازمانى که بنده به عنوان مشاور و مدیریت منابع انسانی فعالیت مى‌کردم، مشکلاتی در سازمان‌ها می‌دیدم. این سازمان‌ها، فرایند آموزش را از یک نرم افزار بهره می‌برند و برخی دیگر فرایند مشارکت در ایده و خلاقیت را از یک نرم افزار  دیگر استفاده می‌کنند.

در مسئله حقوق و دستمزد نیز از یک نرم افزار دیگر استفاده می‌کردند و این تعدد و پراکندگی نرم‌افزارها و یکپارچه نبودنشان باعث عدم برقراری ارتباط کامل بین افراد و شرکت‌ها بود. زیرا آن ارزیابی عملکردی مثبتى را که می‌خواستیم همراه با یک سری خروجی‌های مهم دیگر به درستى در اختیارمان قرار نمی‌داد و اطلاعات آن اطلاعاتى که می‌خواستیم، نبود.

بنده به این فکر افتادم که سازمان‌ها به یک نرم‌افزار یکپارچه نیازمند هستند که بتوانند تمام رفتار افراد را بسنجد و اطلاعات را از بدو ورود آنها تا ۳ یا ۱۰ سال  آینده یکجا ذخیره کنند. اگر در آینده برای بحث‌ جانشین‌پروری، ارتقا و آموزش نیازمند اطلاعاتی بودند از داده‌ها بتوانند استفاده کنند.

سازمان‌ها به یک نرم‌افزار یکپارچه نیازمند هستند که بتوانند تمام رفتار افراد را بسنجد و تمام اطلاعات را از بدو ورودش تا ۳ یا ۱۰ سال  آینده یکجا ذخیره کند

* حذف کاغذ و حفظ محیط زیست

فارس: طرحتان چه دستاوردهایی برای کشور دارد؟ 

شکوهی: موضوع اولی که بسیار مهم است،  تمام این فرایندهایی که گفته شد قبلا به صورت کاغذی بوده است، اما نرم‌افزار ما کاملا کاغذ را حذف کرده و افراد می‌توانند از طریق موبایل و تبلت به صورت سیستمی نظر بدهند. موضوع دوم اینکه ما برای تمام ارگان‌های خصوصی و دولتی این برنامه را راه‌اندازی کرده‌ایم که این یکپارچگی اطلاعات شامل کل اطلاعات افراد نیز مى‌شود.

این برنامه کمک می‌کند که اگر فردی مناسب سازمانی نباشد و شغل مناسب خودش را در آن سازمان پیدا نکند، سازمان دیگری بتواند از طریق آن اطلاعات، فرد را به کار گیرد یعنی در این اطلاعات مهارت، تیپ شخصیتی و تجربه‌های افراد و سوابقشان همه‌ در سامانه‌ها ثبت شده است و می‌توان به عنوان یک داده ارزشمند بتوانیم از آنها استفاده کنیم. ضمن اینکه این نرم‌افزار قابلیت ارائه به کشورهای مختلف را نیز دارد؛ زیرا شامل زبان‌های فارسی، عربی و انگلیسی می‌شود.

فارس: دغدغه‌ شما برای انجام این کار چه بود؟

شکوهی: سازمان‌ها اطلاعات افراد را به طور کامل ندارند و برای جمع آورى کامل اطلاعات به فرد می‌گویند یک تست شخصیتی بدهد این فرد از سامانه‌ای این تست را انجام می‌دهد و سپس به سازمان اطلاع می‌دهد و این سایت بررسی می‌شود که آیا اعتبار دارد یا ندارد؟ مورد بعدی هم می‌توانیم به سوابق آنها اشاره کرد، مثلا کجا قبلا مشغول به کار بودند و در آن شرکت‌هایی که کار کرده‌اند آیا رضایت کارفرما و مدیر را جلب کرده است یا خیر؟ همه این اطلاعات را سامانه از فرد می‌خواهد و می‌تواند به عنوان یک داده ارزشمند در اختیار شرکت‌ها قرار بدهد تا تصمیم گیری‌هایی که ایا این فرد مناسب سازمانی هست یا نه. اگر فرد مناسب سازمان بود، قطعا سازمان‌های دیگر نیز می‌توانند از این اطلاعات کمک بگیرند و با آن فرد ارتباط برقرار کنند و جذب سازمان خودشان کنند، به طور کلی این یکپارچگی داده‌ها خیلی می‌تواند به سازمان‌ها کمک کند؛ به عنوان مثال خبرگزاری فارس، نیازمند یک خبرنگار حرفه‌ای هستند و یک سری آیتم‌ها و شاخص‌هایی را مشخص کردند و آنها را ما به عنوان داده‌های مورد نیاز در اختیار ما قرار داد‌ه‌اند. سپس ما به افراد اطلاع می‌دهیم که مثلا در خبرگزاری فارس ١٠ تا مصاحبه کننده حرفه‌ای می‌خواهند، افراد اطلاعاتشان را ثبت می‌کنند و سامانه به صورت هوشمند اطلاع می‌دهد که این فرد مناسب این شغل است یا خیر؟ اگر این  فرد مناسب بود و استخدام شد وارد مرحله‌ای دیگری به نام چرخه استخدام، قرار‌داد و دوره‌های آموزشی می‌شود.

فارس: آیا دانشگاه فنی‌وحرفه‌ای از طرح شما حمایت کرد؟ 

    شکوهی: دانشگاه‌های فنی و حرفه‌ای کل کشور مظلوم هستند، یعنی یک بودجه ناچیز می‌دهند، واقعا حمایت‌ ارگان‌های دیگر را نیز می‌طلبد که به دانشگاه‌های فنی‌وحرفه‌ای کمک کنند.

* به عشق وطن پیشرفت می‌کنیم

فارس: به عنوان سوال آخر، برای انجام این طرح چرا ایران را انتخاب کردید؟

شکوهی: از هر فردی که دغدغه این را داشته باشد که به عنوان یک فرد سازنده بخواهد در کشورش فعالیت کند این سوال را بپرسید، تنها پاسخی که می‌توانید دریافت کنید این است که من کشورم را دوست دارم و می‌خواهم که کشورم به سوی توسعه و پیشرفت قدم بردارد. من دوست دارم کشورهای دیگر بیایند از تکنولوژی‌هایی که در اینجا وجود دارد و خدماتی که تولید می‌کنیم، استفاده کنند. این سوال برای ما پیش می آید که چرا همیشه ما و کشورمان باید نیازمند باشد؟ چرا ما خودمان نباید به این توانمندی ایمان بیاوریم و محصولی را که احساس می‌کنیم ارزشمند است را در سطح جهان ارائه دهیم. برنامه بعدی ما این است که یک سری مذاکرات با اتاق‌های بازگانی حوزه خاورمیانه در حال بررسی و انجام دادن هست که نرم افزارمان را در این حوزه نیز جلو ببریم. ارزش و اعتبار ما و کشورمان این است که جایی که به دنیا آمده‌ایم را بسازیم و آنجا را به عنوان یک برند عالی در سطح جهان معرفی کنیم.

پایان پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول