اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

آذربایجان شرقی

ترافیک فوتی‌های کرونا/ روزهای سخت پرسنل وادی رحمت تبریز

زنگ خطر کووید ۱۹، خیلی وقت است که به صدا در آمده و حکایت از آن دارد که ایران به مرگ‌بارترین روزهای کرونایی خود رسیده است.

ترافیک فوتی‌های کرونا/ روزهای سخت پرسنل وادی رحمت تبریز

خبرگزاری فارس_ کتایون حمیدی: ۹ ماه از شیوع ویروس کرونا می‌گذرد، حالا در موج سوم کرونا و شدت شیوع آن در فصل پاییز قرار داریم، پاییزی که این روزها مرگ‌بارترین و سیاه‌ترین روزهای کرونایی را برای ایران رقم زده است. هر روز رکورد مبتلایان و فوتی‌های کرونا شکسته می‌شود.

آذربایجان‌شرقی نیز در ماه‌های اخیر از جمله استان‌های قرمز کشور از نظر شیوع کرونا بوده است. مسوولان می‌گویند، وضعیت کرونا در این استان هر روز وخیم‌تر می‌شود و تعداد مبتلایان و فوتی‌ها نیز رو به افزایش است.

در عین حال، طبق اعلام سازمان آرامستان‌های شهرداری تبریز، آمار دفن فوتی‌های کرونایی در تبریز از متوفیان معمولی پیشی گرفته است.

روز گذشته در فضای مجازی تصویری از محل غسل متوفیان کرونایی در وادی رحمت تبریز منتشر شد که به یکی از پربازدیدترین تصاویر این روزها تبدیل شد. تصویری که در آن متوفیان کرونایی در انتظار تسغیل به صف شده بودند و حاکی از روزهای سخت و پرکار پرسنل وادی رحمت بود. 

 ۲۶۰ روز از همزیستی مردم ایران با ویروس کرونا می‌گذرد، دوباره به سراغ فرخ جلالی، مدیرعامل سازمان آرامستان‌های شهرداری تبریز می‌رویم تا راوی روزهای سخت در این ایستگاه آخر زندگی باشیم. 

چشم در چشم تا بدرقه خاموش

فارس: توضیحی از روزهای اول ( اسفند ۹۸) شیوع کرونا و کارهایی که در وادی رحمت انجام گرفت، بدهید؟ 

قبل از شیوع کرونا، میانگین دفن در تبریز  به‌صورت روزانه ۲۲ الی ۲۳ نفر بود؛ بنده بعد از شیوع کرونا و زمانی که چهار فوتی کرونایی را دفن کرده بودند، سرپرستی آرامستان‌های شهرداری تبریز را بر عهده گرفتم و بلافاصله در عرض ۴۸ ساعت غسالخانه بحران و ویژه متوفیان کرونا و عفونی را در وادی رحمت تبریز راه‌اندازی کردیم که یک اقدام بی‌نظیر در کل ایران بود. 

البته در بیانات مقام معظم رهبری در فروردین سال‌جاری، مقرر شد تا همه متوفیان بر اثر کرونا حتما تغسیل و تدفین داده شوند، در حالیکه ما این کار را از ۱۷ اسفند ۹۸ انجام می‌دادیم و حتی با هماهنگی و درخواست از نماینده ولی‌فقیه در آذربایجان‌شرقی، گروهی از حوزه علمیه برای نظارت بر اجرای شرعیات و انجام مراسم نماز به وادی رحمت اعزام شدند و این امر بعد از گذشت ۹ ماه نیز همچنان ادامه دارد. 

فارس: هزینه تحمیلی یک متوفی کرونا به آرامستان چقدر است؟ 

برابر با پروتکل‌های بهداشتی، وظیفه داریم تا متوفیان کرونا را در قبرهای دو طبقه دفن کنیم، از این‌رو میانگین هزینه متوفیان کرونا حداقل یک و نیم میلیون تومان است، زیرا علاوه بر هزینه دو قبر برای یک متوفی با هزینه‌هایی از قبیل ۳ کاور (۲ کاور در بیمارستان + یک کاور در وادی رحمت)، تامین سه لباس در روز برای پرسنل مواجه هستیم. 

فارس: آیا از پرسنل این مجموعه، کسی مبتلا به کرونا شده است؟ 

الحمدالله هیچ‌کدام از پرسنل اصلی که مستقیم با کرونا درگیر هستند، گرفتار نشده‌اند و افرادی هم که مبتلا شده‌اند اصلا ارتباطی با متوفی کرونایی نداشتند و در بیرون از مجموعه مبتلا شده‌اند. 

فارس: تعداد پرسنل مجموعه که مستقیما با کرونا درگیر هستند؟

۱۰ نفر غسال، ۱۰ نفر غساله، ۱۲ قبرکن، ۲۴ راننده حمل متوفی، هشت نفر پرسنل سردخانه و ۱۰ نفر سم‌پاش و ضدعفونی‌کننده داریم که مستقیم با کرونا درگیر هستند. 

فارس: آیا بیمه نشده‌ای از بین این پرسنل که مستقیم با کرونا در ارتباط هستند، وجود دارد؟ 

بله متاسفانه ۲۶ نفر از این عزیزان بیمه نیستند و با اینکه در روزهای اول شیوع کرونا و مراسم تجلیل از زحمات این عزیزان در وادی رحمت با حضور امام جمعه تبریز، استاندار، شهردار تبریز ، همه موافقت کردند تا هر چه سریع‌تر بیمه شوند ولی تا به امروز که 8 ماه می‌گذرد، اما این امر محقق نشده است.

فرشتگان سفیدپوش در خط مقدم کرونا

فارس: برای پیگیری موضوع بیمه و قول‌هایی که برخی‌ها در روزهای هیجانی داده‌اند، چه اقداماتی شده است؟ 

بنده معتقد هستم که باید تفاوتی بین پرسنل آرامستان با سایر کارکنان شهرداری باشد زیرا  پرسنل مجموعه من نه تنها زحمت زیادی می‌کشند بلکه با فشارهای روانی که روی آنهاست نیز دست و پنجه نرم می‌کنند، چراکه درد است وقتی یک غسال، غساله، قبرکن و راننده حمل جنازه را به خاطر شغل‌اش به خانه خود دعوت نکنند و با بهانه های مختلف از آنان دوری کنند در حالیکه اگر این عزیزان نبودند تصورش هم سخت است که چه شرایط وخیمی در شهر ایجاد می‌شد؛ این پرسنل با انواع مشکلات و برخوردهای زننده، تند و حتی پرخاش و کتک روبه‌ رو هستند ولی با این حال، مشکلات مادی و معیشتی و بیمه را هم بر دوش می‌کشند. 

اینجا، افرادی می‌آیند که حتی جرأت دست زدن به عزیز از دست رفته خودشان را ندارند ولی کادر ما  از ۷:۳۰ صبح تا دو ساعت بعد از اذان مغرب و عشاء با عشق و محبت متوفیان را آماده قرار گرفتن در جایگاه ابدی می‌کنند ولی با این حال توهین و تحقیر است که نصیب این فرشتگان می‌شود. 

فارس: اصلی‌ترین مشکل وادی رحمت در روزهای کرونایی چیست؟ 

یکی از اصلی‌ترین مشکلات ما، سردخانه بود به‌طوریکه اولین روزی که به اینجا آمدم از ۱۵ یخچال فقط پنج یخچال کار می‌کرد که با تعمیر پنج یخچال دیگر، مجموعه یخچال‌های فعال را به ۱۰ یخچال رساندیم ولی این میزان کفاف نمی‌داد، از این‌رو بلافاصله ۸۵ یخچال دیگر خریداری شده و آمبولانس بحران را نیز فعال کردیم و در حال حاضر در بیمارستان امام رضا (ع) مستقر است که ظرفیت نگهداری ۱۸ جنازه را دارد. 

فارس: آیا برنامه‌ای برای روزهای سخت و بحرانی از بابت سردخانه پیش‌بینی شده است؟ 

بله، در تلاش هستیم تا یک سردخانه مرکزی با ظرفیت ۳۰۰ نفر در تبریز راه‌اندازی کنیم که الان این طرح در فاز مطالعاتی قرار دارد و قطعا با راه‌اندازی چنین مجموعه‌ای مشکلاتی از قبیل هزینه، کنترل و ارائه آموزش‌های لازم و رعایت مسائل بهداشتی حل خواهد شد. 

فارس: آیا برنامه‌ای برای جابه‌جایی وادی رحمت به محل دیگر را دارید؟ 

بله، این موضوع نیز جزو برنامه‌های ماست زیرا وادی رحمت تبریز با این روال تا 10 سال آینده می‌تواند پاسخگو باشد، از این‌رو قبلا بحث انتقال آن به مایان بود که به‌علت بالا بودن سطح آب‌های زیرزمینی و مخالفت محیط زیست این گزینه حذف شد، سپس انتقال به آناخاتون مطرح شد که این نیز به خاطر احداث شهرک جوانان رد شد، از این‌رو مقرر شده تا زمین‌های ملی و سازمان فنی و حرفه‌ای داخل وادی رحمت که در مجموع ۱۳ هکتار است را به ما بدهند. 

از این رو  برای این منظور سه نقطه در حومه سطح شهر برای این امر شناسایی خواهد شد.

فارس: توضیحی در مورد ماجرای عکسی که چند روز پیش جلوی غسالخانه بحران وادی رحمت بدهید؟ 

برای راحتی حمل متوفیان و جابه‌جایی آمبولانس‌های حمل جنازه، هفت یا هشت نفر از متوفیان را جلوی غسالخانه و روی برانکارد می‌گذاریم تا به نوبت تغسیل و تکفین داده شوند و تا به امروز پرسنل پرتلاش ما  تغسیل و تکفین  یک جنازه را به فردا نگه نداشته‌اند. 

فارس: گاها عکس‌هایی از تجمع زیاد در مزار منتشر می‌شود، برای جلوگیری از این تجمع‌ها در شرایط بحرانی کاری کرده‌اید؟ 

بارها تذکر و هشدار در مورد عدم تجمع داده‌ایم، متاسفانه با برخی بی‌مسوولیتی‌ها از طرف مردم روبه‌ رو شدیم؛ کار من گرفتن میکروفون به دست و فریاد زدن برای جلوگیری از تجمع نیست ولی با این حال همه تلاش خود را می‌کنیم و مردم هم باید ما را همراهی کنند. 

 آنچه در این میان ترسناک است، از بین رفتن عاطفه و محبت‌هاست زیرا به عقیده بنده از وقتی گوشی و فضای مجازی آمده دیگر مهر و محبت هم کمتر شده است. 

فارس: چه کارهایی در خصوص ساماندهی بلوک‌ها انجام داده‌اید؟ 

در طی ۶ ماه اخیر، ۶ بلوک کف‌سازی شده است که این اقدام باید به صورت مستمر انجام می‌گرفت ولی به علت عدم بودجه و دلایل دیگر به صورت مستمر صورت نمی گیرد.

فارس: در مورد ساماندهی گلزار شهدا چه اقداماتی انجام گرفته است؟ 

ساماندهی فاز یک شهدا از سوی بنیاد شهید و با رضایت خانواده شهدا و قبل از حضور بنده در این مجموعه شروع شده بود و من نیز  کار را ادامه دادم ولی هر چه انتقاد بود را به سوی ما روانه کردند در حالیکه ما فقط مجری کار بودیم و در حال حاضر نیز سقف فاز دوم تا پایان این ماه به اتمام خواهد رسید و با توجه بر اینکه طرح ساماندهی طرح بنیاد شهید و امور ایثارگران است تا مادامی که آنها ابلاغ نکنند حتی یک سنگ هم از کف جابه‌جا نخواهد شد، چراکه هر طرح انتقادات و خواهان خود را دارد ولی معمولا خواهان را به خود می‌گیرند و هر چه انتقاد است را گردن ما انداخته می‌شود. 

فارس: چرا بعد از ۱۱ سال خدمت در وادی رحمت، با وجود کسالت دوباره و آن هم در شرایط بحرانی کرونا به اینجا آمدید و مسوولیت را بر عهده گرفتید؟

اکثر رفقای من اینجا هستند و من هر وقت دلم تنگ شود و در هر ساعت از شبانه‌روز هم که باشد به اینجا سرزده و سر مزار شهدا نشسته و درد و دل می‌کنم و به خاطر همین وقتی دوباره به من پیشنهاد قبول مسوولیت در اینجا را دادند، قبول کردم تا خادم صدیقین و شهدا شوم و می‌دانستم با تجربه ۱۱ ساله مثمرثمر خواهم بود. 

فارس: شیرین‌ترین خاطره‌تان از این مجموعه را برایمان بگویید؟ 

همین که رهبر معظم انقلاب در بیانات ابتدای سال نام تبریز و وادی رحمت را آوردند، بهترین خاطره بود زیرا کل دنیا هم جمع می‌شدند و تشکر می‌کردند تا این میزان نمی‌چسبید. 

فارس: خاطره‌ای تلخ از این مجموعه دارید؟ 

‌فوت اموات، عزیزان، دوستان و دیدن ناراحتی مردم جزو خاطرات بد است ولی گاها با برخی رفتارهای غیرقابل انتظار روبه‌ رو می‌شویم؛ برای مثال یکبار ما را به خاطر درآوردن النگو جنازه توسط وراث و دعوا بر سر طلاهای متوفی به اینجا کشاندند و یا دعوا بر سر یارانه متوفی از جمله اتفاقات ناگوار بود البته در این میان خاطرات جالبی هم داشتیم که یکی از آنها، زنده شدن یکی از مرده‌ها در سردخانه بود. 

فارس: قدمت وادی رحمت چقدر است و آیا می‌توان در صورت نیاز از قبرهای قدیمی برای دفن استفاده کرد؟ 

قدمت وادی رحمت به بیش از ۴۰ سال باز می‌گردد و طبق قانون می‌توان بعد از ۳۰ سال و با اجازه وراث، متوفی جدید را در آن قبر دفن کرد ولی تحت هیچ شرایطی و به جز استثنای حاکم شهر، اجازه نبش قبر وجود ندارد.

فارس: آیا برخی شائبه‌هایی از قبیل کمبود تجهیزات ایمنی و بهداشتی در وادی رحمت، واقعیت دارد؟ 

به هیچ‌وجه مشکلی از بابت کمبود تجهیزات، لباس و ماسک و کاور نداریم، چراکه در روزهای اول شیوع کرونا همه کشور با مشکل کمبود ماسک و تجهیزات ضدعفونی روبه‌ رو شدند که بلافاصله حل شد و ما نیز با چنین مشکلاتی روبه‌ رو نیستیم و حتی انبار ما پُر از وسایل است و تنها مشکل ما فقط زمین است. 

فارس: حرف آخر؟ 
از مردم می‌خواهم تا ماسک بزنند و نکات بهداشتی را رعایت کنند و در صورت امکان از خانه بیرون نیایند تا هر چه سریع‌تر از شر این ویروس راحت شویم. 

انتهای پیام/۶۰۰۲۷/س/ر

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول