اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

یادداشت  /  تاریخ نگار

33 سال پیش در چنین روزی

پاسخ سپاه پاسداران به پیشنهاد منافقین

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در پاسخ به سازمان مجاهدین خلق [منافقین] که پیشنهاد کرده میلیشیای وابسته به این سازمان را در نبرد با آمریکا تحت فرماندهی سپاه پاسداران قرار داده است تاکید کرد : بر اساس ضوابط مکتب توحیدی انقلاب اسلامی و شعار جاودانه نه شرقی و نه غربی، لازمه اصولی و اساسی وحدت را ایدئولوژی اسلام می داند .

پاسخ سپاه پاسداران به پیشنهاد منافقین

رخدادهای 10 اردیبهشت 1359

چکیده

  • امروز شش فرد مسلح که خود را از اهالی عرب استان خوزستان معرفی می‌کردند، با هجوم به داخل سفارت ایران در لندن، 26 تن از کارکنان و مراجعان را گروگان گرفته و ساختمان را به اشغال خود درآوردند.
  • جنازه 8 تن از کماندوهای آمریکایی که در توطئه نافرجام علیه ایران در طبس کشته شده بودند از جاسوسخانه آمریکا به اداره پزشکی قانونی انتقال یافت .
  • اسقف کاپوچی که به دعوت ایران برای تحویل جنازه کماندوهای آمریکایی آمده است اظهار داشت : ما در نظر داریم جنازه ها را به یک کشور برده و تحویل صلیب سرخ بدهیم تا آنها این اجساد را تحویل خانواده هایشان بدهند .
  • بنی صدر رئیس جمهور طی پیام های جداگانه ای به سران برخی کشورها و سازمان های بین المللی از آنان خواست برای مشاهده آثار تهاجم نظامی آمریکا هیئت هایی به ایران اعزام کنند .
  • دکتر مظفر پرتو ماه مشاور رئیس جمهور در اطلاعیه ای تاکید کرد : در صورت اعمال آتش بس و احترام بدان از طرف گروه های مسلح کرد نیروهای مسلح اعم از سپاه و ارتش نیز موظف به رعایت مفاد آتش بس هستند .
  • حمله هوایی هواپیماهای اف – 14 آمریکا به یک هواپیمای نیروی هوایی ایران در منطقه دریای عمان با مقابله چهار هواپیمای دیگر ایرانی خنثی شد .
  • سایروس ونس وزیر امور خارجه مستعفی آمریکا به دستیاران خود در وزارت امور خارجه گفت میترسد که کارتر طرح های نظامی تازه و خطرناکی در منطقه خلیج فارس و به خصوص ایران در سر داشته باشد .
  • سخنگو و رئیس مجلس نمایندگان آمریکا فاش ساخت که کارتر اخیرا به صورت مخفیانه با حدود 150 نفری که در عملیات نافرجام طبس حضور داشتند ملاقات کرده است .
  • شبکه رادیویی سی بی اس آمریکا به نقل از سازمان سیا گزارش داد که در صورت موفقیت عملیات آمریکا در تهران بیش از نیمی از گروگان های آمریکایی که در سفارت سابق این کشور در تهران به سر می برند کشته و یا مجروح می شدند .
  • قطب زاده وزیر امورخارجه که به منظور دیدار با مقامات کویتی به این کشور سفر کرده است از یک سوء قصد جان سالم به در برد .
  • روابط عمومی ستاد مرکزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در پاسخ به سازمان مجاهدین خلق [منافقین] که میلیشیای وابسته به این سازمان را در نبرد با آمریکا تحت فرماندهی سپاه پاسداران قرار داده است اطلاعیه ای منتشر و تاکید کردسپاه بر اساس ضوابط مکتب توحیدی انقلاب اسلامی لازمه اصولی و اساسی وحدت را ایدئولوژی اسلام می داند .
  • در رابطه با انفجارهای دو روز پیش در نقاط مختلف تهران 4 آلمانی توسط کمیته مرکزی دستگیر شدند .
اشغال سفارت ایران در لندن توسط عوامل رژیم بعث عراق

امروز شش فرد مسلح که خود را از اهالی عرب استان خوزستان معرفی می‌کردند، با هجوم به داخل سفارت ایران در لندن، 26 تن از کارکنان و مراجعان را گروگان گرفته و ساختمان را به اشغال خود درآوردند.

چند ساعت پس از آغاز ماجرای حمله به سفارت ایران سخنگوی پلیس انگلیس اظهار داشت افرادی که سفارت ایران را اشغال کرده اند می خواهند که جهانیان بدانند که آنها ایرانیان عربستان «خوزستان» هستند ! بی بی سی نیز با انتشار یک نوار صوتی اعلام کرد گروگانگیران خواستار آزادی 91 زندانی در استان خوزستان شده اند ، آنان استان خوزستان را عربستان می خوانند ! (1)

از آنجا که اشغال سفارت ایران در لندن پنج روز پس از شکست حمله نظامی آمریکا در صحرای طبس رخ داد برخی خبرگزاری‌ها آن‌ را به عنوان اقدام تازه آمریکا و انگلیس برای تحت فشار قرار دادن ایران و آزادی گروگان‌های آمریکایی ارزیابی کردند.  در پی این واقعه مارگارت تاچر نخست‌وزیر وقت بریتانیا، مسئولیت عملیات نجات را از پلیس به نیروهای ویژه بریتانیا موسوم به «کماندوهای اس.‌ای. اس» منتقل و بلافاصله دستور حمله به سفارت و کشتن تمامی گروگانگیران را صادر کرد.

جنازه تفنگداران آمریکایی به صلیب سرخ تحویل می شود

جنازه 8 تن از کماندوهای آمریکایی که در توطئه نافرجام علیه ایران در طبس کشته شده بودند از جاسوسخانه آمریکا به اداره پزشکی قانونی انتقال یافت . رئیس تالار تشریح اداره پزشکی قانونی ضمن اعلام این خبر اظهار داشت : جنازه ها در اثر آتش سوزی به ذغال تبدیل شده اند و هیچ کدام قابل شناسایی نیستند . وی همچنین گفت : عصر دیروز کاردار سفارت سوئیس و اعضای این سفارتخانه در سالن تشریح پزشکی قانونی حضور یافتند و از جنازه ها بازدید کردند .

از سوی دیگر اسقف کاپوچی که به دعوت ایران برای تحویل جنازه کماندوهای آمریکایی آمده است در پایان دیدار با بنی صدر رئیس جمهور طی گفت و گویی اظهار داشت : ما در نظر داریم جنازه ها را به یک کشور برده و تحویل صلیب سرخ بدهیم تا آنها این اجساد را تحویل خانواده هایشان بدهند نه دولت آمریکا چون من مایل نیستم با دولت آمریکا هیچ رابطه ای داشته باشم . (2)

دعوت بنی صدر از سازمانها و شخصیت های بین المللی برای بررسی تجاوز آمریکا به ایران

در پی تقاضای امام خمینی مبنی بر دعوت از سازمان ها و گروه های مختلف جهان برای رسیدگی به جرایم دولت آمریکا وحمله نافرجام نظامی به ایران دکتر ابوالحسن بنی صدر رئیس جمهور طی پیام های جداگانه ای که برای یاسر عرفات ، کورت والدهایم ، رئیس پارلمان اروپا ، احزاب و سندیکاهای مستقل و متعهد ، فیدل کاسترو و دبیر کل کنفرانس کشورهای اسلامی ارسال کرد از آنان خواست برای مشاهده آثار تهاجم نظامی آمریکا هیئت هایی به ایران اعزام کنند . (3)

اعلام آتش بس در کردستان

حزب دمکرات کردستان ایران طی اطلاعیه ای آتش بس اعلام کرد . به دنبال اعلام این مسئله از سوی کمیته مرکزی حزب دمکرات دکتر مظفر پرتو ماه مشاور رئیس جمهور در اطلاعیه ای اعلام کرد : در صورت اعمال آتش بس و احترام بدان از طرف گروه های مسلح کرد نیروهای مسلح اعم از سپاه و ارتش نیز موظف به رعایت مفاد آتش بس هستند . (4)

خبر دیگر اینکه در یک درگیری سخت بین سپاه پاسداران و اشرار مهاجم 35 نفر از مهاجمین کشته و یک پاسدار نیز به شهادت رسید . (5)

دفع حمله آمریکا به هواپیمای گشتی ایران

حمله هوایی هواپیماهای اف – 14 آمریکا به یک هواپیمای نیروی هوایی ایران در منطقه دریای عمان با مقابله چهار هواپیمای دیگر ایرانی خنثی شد . (6)

آزادی 650 نفر از دستگیر شدگان وقایع دانشگاه جندی شاپور

دادستان کل انقلاب اسلامی خوزستان گفت : حدود 650 تن از دستگیر شدگان دانشگاه جندی شاپور اهواز از زندان آزاد شدند ، آزادی این عده با کفالت و یا بدون کفالت صورت گرفته است . وی همچنین گفت : تعداد کل دستگیر شدگان حوادث اخیر دانشگاه جندی شاپور 700 نفر بود که در ارتباط با این حادثه 200 نفر دیگر نیز بازداشت شدند و جمع آنها به بیش از نهصد نفر رسید . دادستان کل انقلاب خوزستان همچنین گفت : اخیرا شایع شده است که تعدادی از دستگیر شدگان اعدام شده اند که این شایعات مغرضانه و کذب است . (7)

روابط عمومی سپاه پاسداران: علیرغم تمام تهمت ها و افتراهایی که سازمان مجاهدین خلق از آغاز تشکیل سپاه پاسداران به این ارگان انقلابی که به فرموده و رهبری امام شکل گرفته ، زده است در رسانه های گروهی مشاهده کردیم که به اصطلاح مجاهدین خلق میلیشیای خود را در رابطه با تجاوز آمریکا در اختیار پاسداران انقلاب اسلامی قرار داده است .

ونس : می ترسم کارتر به عملیات خطرناکی دست بزند

سایروس ونس وزیر امور خارجه مستعفی آمریکا به دستیاران خود در وزارت امور خارجه گفت میترسد که کارتر طرح های نظامی تازه و خطرناکی در منطقه خلیج فارس و به خصوص ایران در سر داشته باشد . ونس به دستیاران سابق خود گفته است که هر اقدام نظامی آمریکا علیه ایران ممکن است به درگیری با شوروی منتهی شود و تمامی مساعی او در زمان وزارتش برای بهبود روابط دو کشور آمریکا و شوروی به هدر رود .

خبر دیگری نیز حاکیست که سخنگو و رئیس مجلس نمایندگان آمریکا فاش ساخت که کارتر اخیرا به صورت مخفیانه با حدود 150 نفری که در عملیات نافرجام طبس حضور داشتند ملاقات کرده است . از سوی دیگر شبکه رادیویی سی بی اس آمریکا به نقل از سازمان سیا گزارش داد که در صورت موفقیت عملیات آمریکا در تهران بیش از نیمی از گروگان های آمریکایی که در سفارت سابق این کشور در تهران به سر می برند کشته و یا مجروح می شدند . (8)

ترور ناکام قطب زاده در کویت

قطب زاده وزیر امورخارجه که به منظور دیدار با مقامات کویتی به این کشور سفر کرده است از یک سوء قصد جان سالم به در برد . در حالی که قطب زاده برای دیدار با امیر کویت عازم محل ملاقات بود مورد تیراندازی چند مهاجم قرار گرفت که به وی آسیبی نرسید ، دو تن از مهاجمان دستگیر شده اند . (9)

انفجار بمب در محل اقامت آیت الله آذری قمی در دزفول

بمبی در محل اقامت هیئت اعزامی دادگاه های انقلاب خوزستان در دزفول منفجر شد ، آیت الله آذری قمی که در راس هیئتی برای رسیدگی به پرونده های دادسراها و دادگاه های انقلاب خوزستان به این استان سفر کرده است خبر انفجار بمب در محل اقامت هیئت را تائید کرد . (10)

پاسخ سپاه پاسداران به پیشنهاد مجاهدین خلق

روابط عمومی ستاد مرکزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در پاسخ به سازمان مجاهدین خلق [منافقین] که میلیشیای وابسته به این سازمان را در نبرد با آمریکا تحت فرماندهی سپاه پاسداران قرار داده است اطلاعیه ای منتشر و تاکید کرد : علیرغم تمام تهمت ها و افتراهایی که سازمان مجاهدین خلق از آغاز تشکیل سپاه پاسداران به این ارگان انقلابی که به فرموده و رهبری امام شکل گرفته ، زده است در رسانه های گروهی مشاهده کردیم که به اصطلاح مجاهدین خلق میلیشیای خود را در رابطه با تجاوز آمریکا در اختیار پاسداران انقلاب اسلامی قرار داده است .

سخنگو و رئیس مجلس نمایندگان آمریکا فاش ساخت که کارتر اخیرا به صورت مخفیانه با حدود 150 نفری که در عملیات نافرجام طبس حضور داشتند ملاقات کرده است . از سوی دیگر شبکه رادیویی سی بی اس آمریکا به نقل از سازمان سیا گزارش داد که در صورت موفقیت عملیات آمریکا در تهران بیش از نیمی از گروگان های آمریکایی که در سفارت سابق این کشور در تهران به سر می برند کشته و یا مجروح می شدند .

در ادامه این اطلاعیه آمده است : سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که در گذشته از دیدگاه این گروه بازوی نظامی ارتجاع بوده است در پیشگاه امام و امت مسلمان ایران مفتخر است که صلاحیت انقلابی و اسلامی خویش را در عملکردهای مکتبی برادران پاسدار به دست آورده است و شعار جاودانی نه شرقی و نه غربی جمهوری اسلامی را از اصول اولیه تشکیل خود دانسته و بر اساس ضوابط مکتب توحیدی انقلاب اسلامی لازمه اصولی و اساسی وحدت را ایدئولوژی اسلام می داند . (11)

4 آلمانی در رابطه با انفجار های تهران

ابوالقاسم صادق مدیر کل مطبوعات خارجی وزارت ارشاد اظهار داشت : 4 آلمانی که به اتفاق سه روزنامه نگار 15 روز پیش به ایران آمده بودند در ارتباط با بمب گذاری در تهران به وسیله افراد کمیته مرکزی دستگیر شدند . وی ادامه داد : طی تماسی که با کمیته مرکزی گرفته شد معلوم گردید که این 4 نفر با ویزای توریستی به ایران آمده اند و در انفجارهایی که در دو روز گذشته در تهران رخ داد اتومبیل های آنان در محل های بمب گذاری در رفت و آمد بوده است . (12)

پی نوشت :

1- اطلاعات ، 13 اردیبهشت 1359 ، صفحه 12، فروردین ماه 1359 بود که شش مرد عرب‌تبار با تابعیت ایرانی، سوری و عراقی از بغداد رهسپار لندن شدند. آن‌ها قبل از عزیمت به لندن تحت نظارت یک افسر بعثی به نام سامی محمدعلی که بعد‌ها در رابطه با اقدامات سازمان جورج حبش و به اتهام قتل نماینده الفتح در لندن تحت تعقیب قرار گرفت، در زمین تمرین تیراندازی سازمان جورج حبش در حومه بغداد تمرین کرده بودند. سامی محمدعلی در لندن به آن‌ها پیوست و‌‌‌ همان اسلحه‌ها ‌را که از طریق پست سیاسی سفارت عراق به‌ لندن آورده شده بود در اختیار آن‌ها گذاشت تا پس از بررسی نقشه سفارت ایران، حمله به سفارت را آغاز کنند.

گروه مطابق قرار قبلی رأس ساعت 11 صبح روز 10 اردیبهشت 1359 به ساختمان اصلی سفارت ایران در محله پرنسس گیت لندن حمله کرده، مامور محافظ سفارت را خلع‌ سلاح نموده و 26 نفر را به‌ مدت شش روز به‌ گروگان می‌گیرند. از این 26 نفر 17 نفر کارمندان سفارت، هشت نفر ایرانی و خارجی مراجعه ‌کننده به سفارت و یک نفر مامور نگهبان سفارت بودند.

از آنجا که اشغال سفارت ایران در لندن پنج روز پس از شکست حمله نظامی آمریکا در صحرای طبس رخ داد برخی خبرگزاری‌ها آن‌ را به عنوان اقدام تازه آمریکا و انگلیس برای تحت فشار قرار دادن ایران و آزادی گروگان‌های آمریکایی ارزیابی کردند.

اشغال سفارت ایران در حالی رخ داد که در پی تهدید‌های مکرر قبلی از ناحیه بعثی‌ها و حمله ناموفق چند روز قبل به سفارت ایران در بیروت، دکتر غلامعلی افروز کاردار سفارت ایران در نامه‌ای رسمی خطاب به شاخه ضد تروریست پلیس لندن تقاضای حفاظت بیشتر از سفارتخانه را اعلام‌ کرده و روز قبل از حمله، پلیس لندن در نامه‌ای رسمی در این مورد قول مساعد داده بود.

دو خبرنگار بریتانیایی شبکه بی‌بی‌سی تقاضای گروگان‌گیران را به بیرون مخابره کردند. آنان علاوه بر درخواست یک هواپیما برای خروج سالم از انگلیس ، خواستار آزادی 91 زندانی سیاسی در خوزستان (که از آن با عنوان عربستان ایران یاد می‌کردند) و نیز عزل سیداحمد مدنی استاندار وقت خوزستان شده بودند  اما وزیر خارجه ایران با درخواست ‌گروگانگیر‌ها مخالفت کرد. همزمان گروهی از دانشجویان ایرانی مقیم لندن در اعتراض به گروگان‌گیری روبروی ساختمان سفارت تظاهرات و اعتصاب کردند. در جریان این تجمع میان دانشجویان، گروهی از نیروهای راستگرا و پلیس درگیری‌های پراکنده‌ای رخ داد. همزمان در داخل سفارت هم آرام آرام تنش‌ها میان کارمندان سفارت و گروگانگیران بالا می‌گرفت.

با گذشت زمان و خودداری ایران از پذیرش تقاضای گروگانگیران و مقاومت درونی گروگان‌هایی نظیر لواسانی و افروز، گروگانگیران تقاضای خود را به مذاکره با سه سفیر عرب (از کشورهای عراق، اردن، لیبی یا سوریه) کاهش دادند و سپس به دیدار با یک دیپلمات عرب نیز راضی شدند تا پس از آن اسلحه‌ها را زمین بگذارند.

اسناد تازه آزاد شده آرشیو ملی بریتانیا نشان می‌دهد که وزارت خارجه بریتانیا از سفرای کشورهای مختلف عربی در لندن خواسته بود تا با میانجی‌گری و گفت‌وگو با اشغالگران برای کمک به حل مسالمت‌آمیز و بدون خونریزی ماجرا وارد صحنه شوند، ولی به جز نماینده سازمان آزادی‌بخش فلسطین در لندن، هیچ یک از دیپلمات‌های عرب حاضر به این کمک نشدند.

بر اساس اسناد آرشیو ملی بریتانیا، در فاصله اشغال سفارت و حمله نیروهای اس.آی.اس به داخل ساختمان، گروگان‌گیر‌ها چند نفر از جمله یک کارمند شبکه خبری بی‌بی‌سی، یک توریست پاکستانی، یک خانم منشی سفارت، یک خبرنگار سوری و یک خانم مسئول روابط عمومی سفارت را آزاد کردند.

گروگانگیران چند بار با تعیین ضرب‌الاجل تهدید کردند ساختمان سفارت را منفجر خواهند کرد اما با تداوم بی‌اعتنایی مسئولان بریتانیایی و تعویق سه باره این ضرب‌الاجل، مهاجمان که از دیدار با دیپلمات‌های عرب ناامید شده بودند وعده دادند که در صورت تداوم بی‌توجهی به خواسته‌هایشان، هر نیم‌ ساعت یکی از گروگان‌‌ها را خواهند کشت. اولین انتخاب آن‌ها سیدعباس لواسانی بود که خود از گروگانگیران خواست به جای دکتر عزتی استاد فلسفه و رایزن مسن فرهنگی ایران که از هراس تهدید گروگانگیران دچار حمله عصبی شده بود، قربانی شود.

بدین ترتیب گروگانگیران، عباس لواسانی دانشجوی ایرانی - که همکار بخش مطبوعاتی سفارت بود- را به ضرب 3 گلوله به شهادت رسانده و جسد او را به بیرون ساختمان انداختند. با کشته شدن لواسانی، مذاکرات ماموران دولت بریتانیا برای حل مسالمت‌آمیز ماجرا عملاً به بن بست رسید و تصمیم برای انجام عملیات نجات گروگان‌ها قطعی شد.

در پی این واقعه مارگارت تاچر نخست‌وزیر وقت بریتانیا، مسئولیت عملیات نجات را از پلیس به نیروهای ویژه بریتانیا موسوم به «کماندوهای اس.‌ای. اس» منتقل و بلافاصله دستور حمله به سفارت و کشتن تمامی گروگانگیران را صادر کرد.

کماندو‌ها با ایجاد انفجارهای متعدد و استفاده از مواد دودزا و گلوله‌های اشک‌آور از چند نقطه وارد ساختمان شدند و تمام اشغالگران حتی سه تن از آن‌ها که آشکارا تسلیم شده بودند را به قتل رساندند. در همین موقع بود که دو تن از گروگانگیران در آخرین لحظات خود را به اتاق گروگان‌های مرد رساندند و آن‌ها را به رگبار بستند که در جریان این تیراندازی سه تن به نام‌های افروز، عزتی و صمدزاده زخمی شدند.

تنها بازمانده گروه گروگانگیران، شخصی به نام فوزی بداوی‌نژاد بود که در میان گروگان‌ها دراز کشیده و پنهان شد. پلیس، علی صمدزاده کارمند اداره مطبوعات سفارت را که به شدت زخمی شده بود، به جای بداوی‌نژاد بازداشت و بدین ترتیب از کشته شدن همه تروریست‌ها اطمینان حاصل کرد.

بعد‌ها گفته شد کماندوهای اس.‌ای.اس تروریست‌های زخمی را تیر خلاص زده‌اند و این موضوع احتمال قتل علی صمدزاده توسط پلیس بریتانیا را مطرح کرد. جسد صمدزاده مدت سه‌ شبانه‌روز پس از قتل در محل سفارت- به همراه جسد دو تروریست- باقی ماند و در آتش‌سوزی بعدی سفارت و ریزش سقف آسیب زیادی دید اما حتی پس از خروج جسد از سفارت نیز کالبد شکافی دقیقی برای تشخیص علت مرگ وی انجام نشد.

با پایان گروگانگیری، دو زخمی ایرانی در بیمارستان مورد عمل جراحی قرار گرفته و مداوا شدند. اولی دکتر افروز بود و دومی دکتر عزتی که استاد فلسفه اسلامی در بریتانیاست.

پس از پایان یافتن ماجرای خونین سفارت ایران در لندن، دادگاهی غیرعلنی به اتهامات فوزی بداوی‌نژاد تنها بازمانده گروه تروریستی رسیدگی کرد. در این دادگاه بداوی‌نژاد که در هنگام گروگان‌گیری تنها 23 سال سن داشت، به حبس ابد محکوم شد. او پس از چند بار تقاضای آزادی و رد این تقاضا نهایتا در نوامبر سال 2008 و پس از تحمل 28 سال از زندان آزاد و زندگی جدیدی را با هویتی جدید در بریتانیا آغاز کرد.(رک تاریخ ایرانی )

2- اطلاعات ، 10 اردیبهشت 1359 ، صفحه 11

3-  اطلاعات ، 10 اردیبهشت 1359 ، صفحه 12

4-  اطلاعات ، 10 اردیبهشت 1359 ، صفحه 2

5-  اطلاعات ، 10 اردیبهشت 1359 ، صفحه 2

6-  اطلاعات ، 10 اردیبهشت 1359 ، صفحه 12

7-  اطلاعات ، 10 اردیبهشت 1359 ، صفحه 3

8-  اطلاعات ، 10 اردیبهشت 1359 ، صفحه 1

9-  اطلاعات ،

10-  اطلاعات ، 10 اردیبهشت 1359 ، صفحه 1

11-  اطلاعات ، 10 اردیبهشت 1359 ، صفحه 2

12-  کیهان ، 10 اردیبهشت 1359 ، صفحه 3

13-  کیهان ، 10 اردیبهشت 1359 ، صفحه 16

پژوهشگر : سید روح الله امین آبادی

 انتهای متن/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول